Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangınını kontrol altına alındı. Behramlı köyünün üst kesimlerinde kalan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ve AFAD ekipleriyle çeşitli özelliklerde 40 araç, 15 dozer ve 100 arazöz ile çok sayıda işçi sevk edildi.
Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, yangın alanına intikal eden ekiplerin çalışmaya başladığını bildirdi. Saat 22.40’ta başladığı bildirilen yangın, Behramlı köyü ile Davutbey Çiftliği mevkilerinde sürüyor. Rüzgarın etkisiyle ara ara büyüyen yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.
BAKAN PAKDEMİRLİ: ÇOK BÜYÜK BİR YANGIN DEĞİL
NTV’ye konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Çok büyük bir yangın değil, ekipler 20 araç, 9 dozer ve 72 arasöz ile yangına müdahale ediyor. Büyük bir yangın değil. Yangın iki hatta başladı, tek hat üzerinde sürüyor. Havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan da müdahalede bulunacağız” dedi.
10 SAAT SONRA KONTROL ALTINA ALINDI
Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli de 150 dönümlük bir alanda etkili olduğunu belirterek “Yangının büyüme ihtimali yüksek, rüzgar müdahaleyi güçleştiriyor. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor” dedi.
Ekipler gün ağırmasıyla birlikte yangını kontrol altına almak için havadan da müdahale etmeye başladı. Yaklaşık 10 saattir rüzgarın da etkisiyle şiddetini sürdüren yangına müdahale için saat 06.30’dan itibaren 10 helikopter de Behramlı köyündeki sahada, havadan söndürme çalışmalarına başlandı ve 10. saatin sonunda kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları yapılıyor.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangın bölgesinde havadan ve karadan yaptığı inceleme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının tam olarak dün gece 22.22’de meydana geldiğini, ekiplerin 22.36’da ilk müdahaleyi gerçekleştirdiğini söyledi.
Yangını kontrol altına almak için 10 helikopter, 72 arazöz, 10 iş makinesi ve 250 personelle mücadele ettiklerini anlatan Karacabey, şöyle konuştu:
“TARİHİ ALAN KISMEN KONTROL ALTINDA”
“Şu an sevindirici olan husus bir insan canına zarar gelmedi. Tabii canlılar insanlarla sınırlı değil. Burada binlerce ağaç zarar gördü. Belki birçok hayvan da zarar gördü. Bundan dolayı hepimiz üzüntülüyüz. Şu anda tarihi alandaki yangın kısmen kontrol altında diyebiliriz. Ancak sahanın içinde halen tüten dumanlar var, inşallah kısa bir süre içinde bunları söndürüp alanı soğutacağız. En kısa sürede soğutma çalışmalarına başlamış olacağız.”
Karacabey, orman yangınlarını en çok etkileyen faktörün rüzgar olduğuna değinerek, meteoroloji verilerini sürekli takip ettiklerinin altını çizdi.
Gereken tedbirleri aldıklarını ifade eden Karacabey, şunları belirtti: “İş makinelerimizle beraber yangının etrafını çeviriyoruz, kuşatıyoruz. Hem karadan hem de havadan müdahalemiz devam ediyor. Yangının meydana geldiği alan sınırları itibarıyla yaklaşık 100 hektarlık bir alan. İnşallah yangını tamamen söndürüp bölgeyi soğuttuktan sonra hassas bir şekilde ölçüp rakamları o zaman daha net bir şekilde ifade edebileceğiz. Yalnız burası özel bir bölge, özel bir yönetim şekli var. Bölgenin özel bir statüsü var. Bundan dolayı ormancılık faaliyetlerini burada biz yürütmüyoruz. Bölgede de yanıcı madde miktarı fazla. Burada en kısa sürede orman bakımının yapılması ihtiyacı var. Eğer bunu yapmazsak burada en ufak bir kıvılcım sıkıntı yaratabilir. O nedenle burada bakım tedbirlerini almamız ve aralarda yangını kesecek şeritleri oluşturmamız zaruridir.”