Demokrasinin kaderi YSK’nın masasında

Demokrasinin kaderi YSK’nın masasında

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), MHP ve AK Parti’nin iptalini talep ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin kararını vermek için bugün toplanıyor.  

Kurul’un ilk başvuruda İlçe Seçim Kurullarına incelemeler için 5 gün ardından yapılan ikinci başvuru için de verdiği 5’er günlük süreler geçtiğimiz hafta dün sona ermişti.  

İstanbul ile beraber dünyanın da dikkatle takip ettiği süreçte AK Parti ve MHP’nin itirazları üç başlıkta toparlanıyor; 

* Büyükçekmece ve Maltepe’de usulsüz seçmen iddiası 

* İstanbul genelinde sayısı 41 bini bulan kısıtlı seçmen (Hükümlü, engellli, ölü seçmen) iddiası.  

* Usulsüz sandık kurulu teşekkülü. 13 bin sandık üyesi, 6 bin sandık başkanının yasaların amir hükmüne karşın memur olmaması nedeniyle tam kanunsuzuk durumu.  

SEÇMEN SAYISINDA KRİTİK EŞİK 13 BİN 729 

YSK uzun süren itirazların ardından 17 Nisan’da AK Partili rakibi Binali Yıldırım’dan 13 bin 729 oy fazla alan Ekrem İmamoğlu’na mazbatasını teslim etmişti. Kurul için kritik sayı da bu. Zira AK Parti ve MHP’nin itirazlarına konu olan usulsüz seçmen sayısının bu rakamı geçmesi gerek. Bu sayının aşılması durumunda seçimin iptali söz konusu olabilecek. Ancak ilk gelen bilgilere göre bu sayı 700’ler civarında. 

MUSTAFA KEMALPAŞA ÖRNEĞİ 

Bir diğer itiraz maddesi ise sandık kurullarının teşekkülü. AK Parti başkan ve üyelerden toplamda 19 bini aşkın sandı kurulu üyesinin YSK tarafından bildirilen memur adaylar arasından seçilmediği aralarında banka gibi özel sektör çalışanlarının almasının tam kanunsuzluk hükmü gerektirdiği iddiasıyla olağanüstü itiraz yolunu kullanmıştı. Kurul İlçe Seçim Kurullarından bu başkan ve üyelerin nasıl seçildiğine dair bildirimlerini talep etmişti. Ancak 31 Mart seçimlerinin ardından Bursa Mustafa Kemal Paşa ilçesinde benzer bir başvuru bu konuda emsal oldu. İYİ Parti, 2 Mart tarihinde Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde sandık kurullarının yasaya aykırı oluştuğu, iddiasıyla seçimin iptal edilmesini istemişti. YSK, 20 Nisan’da “Sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların Yüksek Seçim Kurulunun 13/12/2018 tarih ve 2018/1105 sayılı kararı ile kabul edilen Seçim Takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin reddine karar verilmiştir” gerekçesiyle reddetti. 

AK Parti KHK’lı seçmenin peşini bırakmıyor

Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçimlerine yönelik itirazlar hakkında “KHK ile kamudan ihraç edilenlerin oy kullanmasına ilişkin YSK’ya ek dilekçe vereceğiz” dedi. YSK’nın son kararının esas değil ara karar olduğunu belirten Yavuz, “Ne gerekçe yazacaklar ‘Oy kullanamaz’ derlerse, ben onu da merak ediyorum” değerlendirmesi yaptı. YSK, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarıyla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmemiş, KHK’lı seçmenlerin oy kullanabileceğine karar vermişti. CHP’yi de eleştiren Yavuz, “Herhalde Cumhuriyet savcıları boş durmayacak, ilgili kurumlar boş durmayacak. Biz de boş durmayacağız. Bu kadar iş olmuşken, bu kadar kanuni çerçevenin dışına çıkılarak hileler olmuşken bunların takipçisi elbette Cumhuriyet başsavcıları da, biz de olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Exit mobile version