İnşaat sektörü dar bir boğazdan geçiyor. Maliyetler her geçen gün yükselirken, satışlar da tüm desteklere rağmen durma noktasında. Bununla birlikte konkordatolar, iflaslar ve yarım kalan projeler birbiri arkasına sıralanıyor. Tüm olanlarla birlikte harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektörüne yeni bir destek daha veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sadece vatandaşlara dair değil, yatırımcılara ve belediyelere dair çok önemli değişikliklere ve yeni düzenlemelere gidildiğine dikkati çekti. Kurum, şu değerlendirmede bulundu: “Yatırımcılarımıza dair en temel hareket noktamız şudur; bundan böyle belli kriterleri sağlayan müteahhitler, kentsel dönüşüm uygulamaları yapabilecek. Ülkemizde artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak, vatandaşlarımız en kısa sürede sıcak yuvalarına ve işyerlerine kavuşacak. Bu anlamda teminat sistemi devreye geçti. Bakanlığın belirlediği şartlarda bundan sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarında, teminat veya tamamlama sigortası yüklenicilerimiz yaptırmak zorundalar. Kentsel dönüşümde bu şartlara uyabilen firmalarımız bu dönüşümleri gerçekleştirecekler. En önemlisi de kentsel dönüşüm uygulamalarından dolayı hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak.” Kurum, yaptıkları düzenlemeler çerçevesinde sadece teknik ve finansal yeterliliği sağlayan yatırımcıların kentsel dönüşüm uygulamalarında projeleri yürütebileceklerine işaret ederek, “Vatandaşlarımızın haklarını güvence altına almak için yatırımcılarımız yapım bedelinin yüzde 10’unu teminat veya tamamlama sigortası yapmak suretiyle Bakanlığımız projelerinde veya belediyelerde bu teminatı getirmek zorundalar. Olası süreç içerisindeki sıkıntılarda da bu teminatla gelir kaydedilecek ve vatandaşımızın mağduriyetinin engellenmesi suretiyle inşaatın tamamlanmasına destek sağlayacaklar.” diye konuştu.
YILDA 300 BİN KONUT DÖNÜŞECEK
53 ilde 238 riskli alanda çalışmaların sürdüğüne değinen Murat Kurum “Dönüşüm kapsamına aldığımız bağımsız birim sayısı 664 bin, ülke genelinde 597 bin konutu da yeniliyoruz. 6.7 milyon konutu 20 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız. Yıllık 300 bin konutun 30 binini Bakanlık olarak dönüştüreceğiz. Kalan 270 bin konut için de belediyelere, özel sektörümüze çağrıda bulunuyorum; Emlak Bankasının da bu sürece dahil olmasıyla kentsel dönüşümde hem özel sektörümüze hem belediyelerimize gerekli finans desteğini sağlayacağız” açıklamasını yaptı.
ÖN SATIŞ DEVRİ KAPANDI
Albaraka Türk olarak KOBİ’ler için “POS”, KOBİ’lerin müşterileri için ise “Cüzdan” uygulamasından oluşan Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli kolay ve hızlı ödeme platformu ALNEO’yu hizmete sundu. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku “Albaraka Türk üyesi iş yerleri, geleneksel POS cihazı kullanmadan tüm kredi kartlarından, zaman ve mekandan bağımsız, QR kod ve SMS gibi kanallardan doğrudan ödeme alabilecek. ALNEO üyesi müşteriler de ‘ALNEO Cüzdan’ ile istediği kredi kartını kullanarak alışverişlerini rahatlıkla yapabilecek” dedi. Utku, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak dijital platformlarımızı çeşitlendirmeye devam ediyoruz. ALNEO ile birlikte Türkiye’de POS deneyimini değiştirmek istiyoruz. Bugün hayata geçirdiğimiz ALNEO ile birlikte KOBİ’lerimizin dijitalleşme sürecine önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu platform sayesinde yaklaşık 1,5 milyon civarında insanın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli kolay ve hızlı ödeme platformumuz ALNEO ile üye iş yerlerimiz artık herhangi bir fiziksel POS cihazına ihtiyaç duymayacak. Akıllı telefonları ile zaman ve mekandan bağımsız olarak, tüm bankaların kredi kartlarından ödeme alabilecekler. İşletmelerimizi kurulum, cihaz maliyeti ve teknik servis gibi birçok sorundan da kurtaracak. Bu platform, aynı zamanda rekabetçi komisyon oranları ve tüm kredi kartlarına taksit imkanı ile KOBİ’lerimizin büyüyüp gelişmesine de hizmet edecek.”