Cam filmi cezası konusuna ilişkin en yeni gelişmeler gündeme taşınmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürücülerden cam filmi cezalarına dair gelen şikayetler sonrasında devreye girdi. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Erdoğan cam filmi cezalarına kızarak, “Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi” şeklinde ifadelere yer verdi. Bu açıklamalar sonrasında araçlara taktırılan cam filmlerinin sökülüp sökülmemesi konusunda vatandaşın kafası karışırken, Cumhurbaşkanı’nın devreye girmesiyle yasağın tümden kalkacağı beklentisi oluştu. Ancak uzmanlar, yasak kalksa bile bunun kısmi serbesti olacağını, ön camlarda asla cam filme izin verilmeyeceği tahminlerinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cam filmi konusuyla ilgili talimatından sonra cam filmi konusunda gözler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na çevrildi.
Bakan Faruk Özlü cam filmi konusuna ilişkin araç sahiplerini yakından ilgilendirecek önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Bakan Faruk Özlü’nün açıklamaları doğrultusunda, cam filmi yasağı konusuna dair yeni bir kriter eklendi. Peki, cam filmi konusunda belirlenen yeni kriterler neler, araçlarında cam filmi bulunan vatandaşlar ne yapacak? Cam filmiyle ilgili gelen yasağın ardından ceza kesilen sürücüler ne yapacak? İşte, cam filmi konusuna ilişkin en yeni gelişmeler…
Bakan Faruk Özlü, konuyla ilgili bir esneklik yapılacağını kaydederek, ”İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve bizim Bakanlığın uzmanları bir araya gelecekler. Cam filminde emniyetin görüntü olabileceği bir limit ile kriter getireceğiz. O kriteri aşanlar yasağa takılacak, o kriterin altında kalanlar serbest olacak. Teknik bir çalışma yapacağız, müştereken karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.
CAM FİLM CEZASINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 21 Ekim’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle, araçlarda cam film tamamen yasaklanmıştı. Bu yasağın ardından polis ekipleri de denetime hız vermiş hatta ceza kesmeye başlamıştı.
Cam film yasağında ceza alan sürücülerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair görüşünü bildiren Avukat Mücahit Günay Ertopuz, “İdarenin cam filmi konusunda para cezası yaptırımını tesis ettiği genel-düzenleyici işlemi yürürlüktedir” açıklamasında bulundu.
Ertopuz, “Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır?” diyerek, “Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve “cezaların geriye yürümezliği ilkesi”nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’teki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır” açıklamasında bulundu.
‘VATANDAŞIN PARA CEZASININ KALDIRILMASINI TALEP ETMESİ MÜMKÜNDÜR’
Cezalandırma amacı ağırlıklı olan idarî yaptırımlarda, “çekirdek” denebilecek en temel ceza hukuku ilke ve kurallarının uygulanması evrensel bir genel hukuk ilkesi olarak kabul ediliyor.
“Danıştay 15. Dairesi bir kararında genel olarak idari yaptırımların lehe kanun uygulanması sonucunda nasıl karar verilmesi gerektiğini özetlemektedir” diyen Ertopuz, anılan karara ilişkin şunları söyledi:
“İdarî yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerekmektedir. Nitekim başta Anayasa’nın 38. maddesinde yer alanlar olmak üzere, temel ceza hukuku ilkelerinin idarî yaptırımlara da uygulanması gerektiği Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kabul edilmektedir” denilmekle, Sayın Bakan’ın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır.”
“Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür” diyen Ertopuz, “Zira temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel hukuk ilkeleri, yasal mevzuatımız ve Danıştay içtihatları bu meselede vatandaş lehinedir. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır” dedi.
CAM FİLMİ YÜZÜNDEN CEZA ALANLAR NE YAPACAK?
Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, cam filminin yasaklanmasının ardından ceza alan sürücülerin mahkemeye başvurması gerektiğini söyledi. Açıklamalarda bulunan Ağaolu, “Ceza yiyenler hemen iptal davası açsınlar. Derhal en yakın sulh ceza mahkemesine gidip cezanın iptalini istesinler.” dedi. Ağaolu, “Cezanın iptali için 15 gün içerisinde başvurularını yapsınlar.” ifadelerini kullandı.
“Araçlarını cam filmi kaplatırken ve söktürürken bu insanlar para verdiler. O paralar ne olacak?” diyen Aydın Ağaoğlu, “Bunun yanı sıra cam filmi kaplatılmış 5 milyon araç var. Bu işlem için ortalama 500 TL ödese vatandaş, 2 buçuk milyar TL para yapar. Söktürmek için de 200 TL verseler. 1 milyar TL’de öyle yapar. Toplamda 3 buçuk milyar TL para heba olacaktı.” dedi.
“Bunun yanı sıra bir araçtan ortalama 400 gram, üzeri yapıştırıcı kaplı plastik atık çıkacak.” diyen Ağaoğlu, “5 milyon araçta bu rakam 2 bin ton plastik atık demekti.” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ!
Araçlara sonradan takılan cam filmine ceza kesilmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da kızdırdı. Erdoğan’ın başkanlık ettiği AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında bu konu da tartışıldı.
Erdoğan, “Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi” dedi.
Toplantıda “Cam filmine ceza kesilmesi kendi kalemize gol atmak, aynen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı gibi” yorumları yapıldı. Erdoğan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın çalışma yapmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ceza kesilmesinde bir tuzak var mı? Genelge ile mi düzeltilecek, nasıl çözecekseniz, düzeltin” dedi.
MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, parti yöneticilerine “Ceza kesilmeyecek, kesilen cezalarla ilgili de çalışma yapılacak” bilgisini verdi. Bu bilgi üzerine bir MYK üyesi, yakınına cep telefonundan mesaj göndererek “Cezayı yatırdın mı, yatırmadıysan bekle, düzenleme olacak” bilgisini paylaştı.
İÇİŞLERİ ONAY VERİRSE DERECELENDİRİLEBİLİR
Edinilen bilgiye göre İçişleri Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda konu yeniden ele alınacak. İçişleri Bakanlığı, cam filminde çok koyu camlar yerine sadece güneşi kesmeye yönelik hafif dereceli renkli camı uygun görürse Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili yönetmelikte buna göre bir değişiklik yapacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelikle bu yasağı sürdürüyor.
CAM FİLMİ OLANLAR NE YAPACAK?
ÖN CAMLARI SÖKTÜRÜN ARKALAR İÇİN BEKLEYİN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”düzeltilmesi için talimat verdim” dedi fakat peki ama İçişleri Bakanlığı ‘ulusal güvenlik, terör tehdidi’ gibi bir gerekçeyle yasağı savunurken cam filmi nasıl serbest bırakılacak?
İşte bu sorunun yanıtını Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök şöyle verdi:
Öncelikle şu anda camlara film yapıştırmak yasak. Ancak fabrika çıkışı, arka camları koyu araçlar var ve bunların camlarında V işareti var. Bunlar orjinal onayli ve serbest. Dikkat edin, arka camları koyu, önler değil.
ÖN CAMLARDA ASLA KABUL EDİLEMEZ
AB ülkelerinde tadilat onayıyla ön üç cam hariç arka camlara koyu film takılması mümkün. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı da bunu yapmak istemişti. Eğer İçişleri Bakanlığı 63.maddeyi değiştirirse, ‘tadilat proje onayıyla’ sadece arka camlara film yapılabilir.
Ön üç cama asla yapılamaz. Otobüslerde ön camlara ilaveten Acil Çıkış camları da hariç tutulur. Ancak bu filmler, merdiven altı yerlerde değil; bakanlığın yetki verdiği yerlerde, tadilat onayıyla yapılması koşulu aranır.
O nedenle ön camlar her durumda ağır kusurdur. Derhal sökülmelidir. Arka camlar için beklenebilir.”