Bizim primimiz ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmak

bizim-primimiz-ay-yildizli-bayragi-dalgalandirmak

A Milli Futbol Takımımızın dev bütçelerine rağmen büyük hayal kırıklığı yarattığı şu günlerde, Ampute Futbol Milli Takımımız hepimizi heyecandan heyecana sürükledi. Önceki gün, tıklım tıklım dolan Vodafone Arena’da, seyircinin kalpten gelen olağanüstü sevgisi ve desteği ile final maçına çıkan millilerimiz, İngiltere’yi 2-1 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu!

Ampute Milli Takımımız ile maç öncesi Riva Tesisleri’nde buluştum. Hem maçı sordum hem de ay yıldızlı formayı giyinceye kadar olan hikayelerini… Bu şahane fotoğraf da Riva’da, final için yola çıkmadan bir dakika önce çekildi. Röportajımız maç sonrası da sürdü. İşte Ampute Milli Takımı Teknik Direktörü Uğur Özcan’ın anlattıkları:

16 KİŞİYLE BAŞLADIK

■ Hocam, takımımız ne zaman kuruldu?
Takımımız 2003’te Türkiye Futbol Federasyonu’nun “Türkiye Futbol Oynuyor” projesi kapsamında futbola kazandırıldı. O tarihte sağdan say 16, soldan say 16 futbolcumuz vardı. Bugün 350 lisanlı, 650 lisanssız futbolcumuz var ampute futbolunda.

■ Müthiş bir gelişme!
Aslında ilk yıllarda gazilerimiz adına kurulan, rehabilitasyon amaçlı bir çalışmaydı. Kıdemli Albay Profesör Doktor Kamil Yazıcıoğlu hocamız bu işe ön ayak olmuştu. Artık bu işten para kazanan, kendi hayatını devam ettiren futbolcularımız var.

YAŞAM KAPISI AÇIYOR

■ Yine de mütevazı rakamlar var dev futbol ekonomisinde.
Öyle. Ay yıldızlı formayı giyen arkadaşlarımız günlük hayatında toplu taşıma bileti ile dolaşır. Kontörlü telefon kullanır. Genç sporculara yepyeni bir yaşamın kapıları açılıyor bu sporla.

■ Kim destek oldu bu yolculukta takımımıza?
Türkiye Futbol Federasyonu’nun desteği önemli. Tesislerini açtı bize. Bize en büyük imkan bu tesisler. Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu, Spor Bakanlığımız… Hepsinin desteği çok değerli bizler için.

■ Maddi destek mi daha değerli manevi destek mi?
Bizim için şu anda manevi destek daha değerli. Şu göğsümüzdeki bayrak var ya, işte bunun önüne hiçbir şey geçemez.

MUHTEŞEM BİR GECEYDİ

■ Tam da A Milli Takımın prim tartışmalarının yapıldığı şu günlerde sizin de prim alacağınız gündeme geldi…
Milli takımımızda hiç prim konuşulmadı, konuşulmaz da. Bizim primimiz ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmak. Bu duygularla çıkıyoruz biz sahaya…

■ Türkiye yalnız bırakmadı sizi final maçında…
Minnettarız. Seyircimizin desteği muhteşemdi. Çok yorgunduk ama o kupayı kaldırdık! Ne yorgunluk kaldı, ne bir şey!

“HERKES A TAKIMINDAN UMUDU KESTİ, SİZİ KONUŞUYOR”
Avrupa Şampiyonu Ampute Milli Futbol Takımı oyuncuları, “Bizi lütfen A Milli Takım’la kıyaslamayın” çağrısında da bulundu.

Takım Kaptanı Rahmi Özcan: Bu şampiyonluk ülkeye armağan

■ Sen doğuştan bir bacağın kısa doğdun değil mi?
Evet, şu yaşıma kadar da 18 ameliyat geçirdim. Aslında şöyle oldu, ameliyatlarla kısa olan bacağımı uzatmaya çalıştılar ama olmadı, kısa bacağım kesildi.

■ Sporla nasıl tanıştın?
Ben zaten küçüklüğümden beri kanedyen (koltuk değneği) kullanıyorum. Bir gün beden eğitimi öğretmenim gördü, ampute futbolunu ondan öğrendim. 2005 yılında bu spora başladım.

■ Mutlu musun?
Fazlasıyla mutluyum!

■ Neleri paylaşıyorsunuz?
Aile gibiyiz. Birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Başarının sırrının da bu olduğuna inanıyorum. Tek yürek, tek bilek oluyoruz. Final maçında Türk Milleti’nin bizi yalnız bırakmayacağını biliyordum. Şampiyonluğu Türkiye’ye armağan ediyoruz. Türkiye’de 7 milyon engelli var, onlar da evlerinden çıksınlar, spordan uzak kalmasınlar. Ampute futbolla tanıştıktan sonra hayatla barışan arkadaşlarımız oluyor.

Ampute Milli Takım Kaptanı Şırnak Gazisi Osman Çakmak:

■ Sen Güneydoğu gazisisin.
Evet, piyade komandoydum. Askerlikten önce de futbol oynuyordum, ama vatan görevini yapmak için futbolu bıraktım. Acemi birliğim Manisa’daydı, Hasdal’da özel eğitimden sonra Şırnak Besta’ya gönderildim. Bugünkü neşem neyse o zaman da öyleydi. O gün de aynı neşeyle kalkmış, ülkemizin birlik ve beraberliği için, insanlarımızın huzur ve güveni için göreve çıkmaya hazırlanmıştım. Bir taciz ateşiyle mayına basma sonucu sol bacağımı kaybettim.

SÖZ KONUSU VATAN İSE

■ Üzgün müsün?
Söz konusu vatansa kesinlikle üzgün değilim. Allah birliğimizi beraberliğimizi bozmasın.

■ Ve nihayet kupayı aldınız!
Biz, bu takımda, teknik ekiple beraber 18 kişiyiz. Bu sonucun kolay gelmediğini unutmasınlar! Göğsümü gere gere bu ay yıldızlı bayrağı taşıyorum ama bilinsin ki tüm ekip çok fedakarlık yaptı bu başarıda. Sabahları 38 derece sıcakta antrenman yapamadığımız için, tek tek kapıları çalıp sabah 5:45’te uyandırıyorduk arkadaşlarımızı. İşin ucunda büyük paralar yok, sadece bayrakla, vatan sevgisiyle oynuyor takım. Kariyerimde hiç golüm yoktu, Allah dedi ki “Al Osman, sana onu da nasib ettim…” Final golünü attım, daha ne isterim! Türkiye’nin bu tabloya ihtiyacı vardı. İnanıyorum ki artık engelli gençlerimiz cesaret bulacak ve spora katılacak.

Mevzuat engeli çıktı!

Engellerini aşıp Avrupa Şampiyonu olan Ampute Milli Takımı, mevzuat engeline takıldı. Herkes onların ödüllendirilmesi gerektiğini konuşurken, mevzuat gereği oyunculara ödül verilemeyeceği ortaya çıktı. Çünkü ampute futbolunun, ödül verilecek spor branşları arasında olmadığı belirlendi. Ancak belediyeler, sanatçılar ve iş dünyası onlara ‘prim’ sözü verdi.
Ampute futbol; bir bacağı olmayan sporcuların kanedyenle oynadıkları futboldur. Takımlar, 7 oyuncudan oluşur. Maçlar 25’er dakikalık 2 devre şeklindedir. Saha küçültülür.

Exit mobile version