Bize ait olan her şey

24711_b-10

Türkiye’nin en önemli festivallerinden biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde geçtiğimiz yıl ‘Ulusal Yarışma’ kategorisi kaldırıldığını sizler için kaleme almıştım. Bu karar sinemacılardan çok yoğun bir şekilde tepki görmüş ve sinemacıların festivale katılmama kararı almasıyla Antalya, tarihindeki en sessiz festivalini yaşamıştı. O dönem tüm sektör bu kararın değiştirilmesi istemişlerdi. Ve fakat ‘Ulusal Yarışma’ kategorisi bu yıl da geri getirilmedi. 21 vakıf, dernek ve meslek birliği, 29 Eylül-5 Ekim arasında düzenlenecek 55’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni protesto edeceğini de geçen hafta duyurdu. Bu 21 meslek kuruluşu ‘ulusal yarışma’ tekrar başlayıncaya kadar Antalya Film Festivali’ne katılmama kararı aldı. Sebebini asla anlamamakla birlikte neden sektörü ayakta tutan emekçilere ses verilip bir açıklama yapılmıyor? Neden ulusal filmler festivalde yer bulamıyor? Daha kendi sanatımıza sahip çıkmazken, uluslararası platformlarda nasıl özgüvenli yarışırız? Umarım bu hatadan geç de olsa dönülür. Filmlerinizle ve hayallerinizle tekrar kortejde yürüyeceğiniz günlere…

***

Sanatseverler Ağustos’ta müziğe doyacaklar. Bu ay İstanbul başka olmak üzere tüm ülkede enfes temsiller bizi bekliyor. Siz programlara bakarken ben en çok merak ettiklerimi sizinle paylaşayım. İlk olarak, müzikleri Jerry Bock tarafından yapılan “Damdaki Kemancı” müzikali, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde 7 Ağustos’ta izlenebilecek. Yazın tatilcilerinin en popüler kültürel etkinliği haline gelen Bodrum Müzik Festivali henüz sona ermedi. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen festivalin son iki gününe bence bir bakın. Piyanist ve besteci Fazıl Say, Ayvalık Amfi Tiyatrosu’nda 10 Ağustos’ta sevenleriyle buluşacak. Fırsatınız varsa kaçırmayın derim… Ayrıca dünyanın önde gelen klasik müzik dergilerinden Gramophone’un bu yılki aday listesinde Fazıl Say’ın da bir kaydı bulunuyor. Her zaman ayakta alkışı hak eder.

***

Bu hafta yazımı alternatif bir öneri ile sonlandırmak isterim. Şimdiye kadar fırsat bulamayıp gezemeyenlere, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan, Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden olan İshak Paşa Sarayı‘nı tavsiye edeceğim. Dünyada ender rastlanan yapılardan biri olan sarayın UNESCO listesine alınmasıyla geçtiğimiz yıllara oranla ciddi anlamda ziyaretçi akışı olduğu söyleniyor. Tarihte “medeniyetler beşiği” olarak anılan bölgedeki birçok tarihi eserin arasında ilk sıralarda yer alan saray, gerçekten görülmesi gereken müthiş bir başyapıt…

Yazara ait yayınlanan son makaleleri buradan okuyabilirsiniz. 

Exit mobile version