Ankara’da 13 Aralık 2018’de 9 kişinin hayatını kaybettiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasıyla ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden 3 uzmanın hazırladığı bilirkişi raporu tamamlandı. 12 sayfalık raporda kazanın 3 kök nedenden kaynaklandığı belirtildi. Kazanın ilk kök nedeni ise akıllara durgun verdi. Öyle ki bilirkişiler kazanın birinci nedeni olarak YHT hattının eksikleri olduğu halde açılması olduğunu belirtti. Bilirkişiler “Hattın acele ile açılması kazaya neden oldu. Eğer hat, projede belirtildiği şekilde tamamlanıp açılsaydı bu raporda hiç kimse kusurlu bulunmayacaktı” ifadesini kullandı. Raporda dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın da aralarında bulunduğu 9 üst düzey yönetici kusurlu bulundu.
Raporda Apaydın’ın Avrupa Tren Kontrol Sistemi’nin (ETCS/ERTMS) gerekleri olmadan hattı işletmeye açtığı için de kusurlu olduğu aktarıldı. Bilirkişiler kazanın ikinci nedeni hakkında da yanlış trafik sistemine dikkat çekti. Tespitlerde “Hattın erken açılmasından kaynaklı ETCS/FRTMS ile yönetilemeyeceğinden, bunun yerine Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan U., TCDD Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mükerrem A. imzalı yazı ile yeni trafik yönetim sistemi kurulmuştur. Bu sistem daha önce uygulanan bir sistem değildir. Olası riskleri bilinmemektedir ve literatürde karşılığı yoktur. Bu nedenle, Ali İhsan U. ve Mükerrem A. ile Trafik ve İstasyon Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Recep K. kusurludur” denildi.
Bilirkişiler üçünçü nedene ilişkin de, Ankara batıda bulunan makasların elle tanzim edildiğini ve bu durumun onaylandığını kaydetti. YHT manevralarının doğudan batıya kaydırılmasından 4 gün sonra ise kazanın meydana geldiği belirtilerek, “YHT manevraları doğuda yapıldığı zamanlarda doğrudan etkili en az 3-4 kişinin kusuruyla kaza olma riski varken, batıda yapılmaya başlayınca bu sayı 1-2 kişiye düşmüştür. Değiştirme nedeniyle kazaya neden olan manuel olarak kullanılan M74 makası, manevraların doğudan batıya alınmasıyla çok önemli hale gelmiştir. Manevraların doğudan batıya alınması kazanın üçüncü ‘kök’ nedenidir. Bu kararın alınmasında sorumluluğu bulunan TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ç., 8’inci Bölge Müdürü Duran Y., 8’inci Bölge Servis Müdürü Ünal S., 8’inci Bölge Servis Müdür Yardımcısı V. Ergün T. kusurludur” denildi. Soruşturma kapsamında 3 tutukludan 1’i olan, makasçı Osman Yıldırım’ın da, hat-1’den vermesi gereken yolu hat-2’den vermesi nedeniyle kusurlu olduğu belirtildi.
Daha önce TCDD’nin hazırladığı raporda ise sinyalizasyon sistemi olmadan açılan hattaki kazanın nedeni olarak makasçıların eğitimsizliği gösterilmiş ve sorumlu müdürler ise aklanmıştı.
MAKASÇI,KONTROLÖR VE HAREKET MEMURU TUTUKLU
Soruşturmada, makasçı Osman Yıldırım, hareket memuru Sinan Yavuz ve kontrolör Emin Ercan Erbey tutuklanırken, TCDD 8’inci Bölge Müdürü Duran Y., YHT Gar Müdür Yardımcısı Kadir O. ve YHT Gar Bölge Müdürlüğü Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürü Ünal S.’nin de şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmıştı.
ÇORLU’DA MAHKEMEYE RET
Tekirdağ Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası davasının önceki gün görülen ilk duruşmasında salona alınmayan bazı aileler ve avukatların darbedildiği iddia edilmişti. Olayların ardından 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti davadan çekilme kararı almıştı. Ancak bu karar 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uygun bulanmadı ve mahkeme dosyadan çekilme kararını kaldırdı.