Bende Varım: İç Turizm

image-1542203266290915720

Yakup Demir / Director Of Distribution & Call Center at Rixos CHQ Office

Hem lise hem lisans eğitimini turizm üzerine okuyan ve hayatını turizm ile kazanan biri olarak; dünyanın en çok turist çeken destinasyonları sıralamasında Türkiye’nin ilk 3’e girme hedefi konusunda tereddütsüz hemfikirim. (Gönlümden geçen sıralama bu)

Bu yazımda değinmek istediğim; iç turizme dolayısıyla yerli turiste ne kadar önem veriyoruz?

Başta Amerika ve en önemli Avrupa ülkelerinde total turizm gelirlerinin içerisinde iç turizmin payı 50% ve daha fazlası… (Detayları bundan sonraki yazılarımda detaylı anlatacağım) Öngörüleceği üzere turizm birçok farklı durumdan etkilenebilecek çok hassas sektörlerin belki de başında geliyor. Söz konusu hassasiyet o kadar kırılgan bir yapıya sahip ki bir demeçten kaynaklanabilecek siyasi bir kriz milyonlarca turistin bir ülkeden diğer bir ülkeye gidişini engelleyebiliyor. Beklediği milyonlarca turisti alamayan ülke; ekonomik kriz yaşar, başta otelciler ve acenteler olmak üzere ilgili paydaşlar operasyonlarında azalmalara gider ve kar/zarar dengelerinin sonucunda işten çıkarılan binlerce insana kadar uzun bir zarar listesi ortaya çıkar. Sıcak para akışını sağlanamadığında ülke ekonomisi zarar görür. Bu olumsuz maddeleri çoğaltmak, maalesef mümkün..

Total turizm stratejisinde her ne kadar yurtdışından gelecek ziyaretçiler hayati bir önem taşıyor olsada en az bu kadar önemli bir diğer ziyaretçi kitlesi bizzat yerli turistlerdir.

Bunun birden fazla sebebi var…

-Öncelikle yerli turist bu ülkede vergi ödeyen, bu ülkede doğan, bu ülkenin iyi gününe kötü gününe tanıklık eden dolayısıyla kendi ülkesinde tatil yapması, ülkesinin güzelliklerini tanıması en doğal hakkıdır.

-Siyasi, ekonomik ya da herhangi bir doğal afet durumunda en az tepki verip, tatilini ve seyahat planını devam ettiren kitle yine yerli turistlerdir. Yerli turist ülkemizi ziyaret etmeye devam eder, etmektedir.

-Doğru, adaletli ve planlı çalışmalar yapıldığı sürece yerli turist istikrarlı olarak turizm faaliyetleri içerisinde yer alacaktır.

80 milyonluk bir ülkenin iç turizm konumlandırmasını ön plana çıkardığı takdirde turizm gelirleri içerisinde iç turizm payının ciddi bir paydaya sahip olacağına inanıyorum.

Deniz-kum-güneş üçlüsünün ne kadar önemli olduğunu ülkemizi istikrarlı bir şekilde ziyaret eden yabancı turistlerden ötürü biliyoruz. Ancak deniz-kum-güneş üçlüsü dışında ülkemizde yer alan müzeleri, ören yerlerini, milli parkları, tarihi mekanları ne kadar tanıyoruz ve ne kadar tanıtıyoruz?

Fırsat buldukça tarihi mekanları, müzeleri, tabiat parklarını, milli parkları ziyaret etme fırsatım oluyor.

Gözlemlerimden yola çıkarak daha iyi bir deneyimi şahsım ve ülkem adına hakettiğimizi ve buna bağlı olarak daha çok ziyaretçiye ulaşmanın mümkün olduğuna inanıyorum.

Kaynak : İlgili Bende Varım: İç Turizm haberi Türkiye’nin en çok okunan turizm portalı Turizm Aktüel tarafından haberleştirilmiştir.

Exit mobile version