Belediye gelirinden metro için ek kesinti

Belediye gelirinden metro için ek kesinti

Raylı sistemlerin gelirleri değişiyor. Daha önce devlet kendi yaptığı ve finanse ettiği raylı sistemler üzerinden yüzde 15 gelir payı alıyordu. Şimdi ise bu paya belediyelerden de yüzde 5’lik kesintiyle ekleme yapacak. Yani Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapılan raylı sistemlerin bedeli, her ay ilgili belediyenin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5 kesintinin Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili hesaba aktarılmasıyla tahsil edilecek. 

“Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemleri, Metrolar ve Bunlarla İlgili Tesislerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Üstlenilmesi, Devralınması ve Tamamlanmasını Müteakip Devri ile İlgili Şartların Belirlenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkındaki” Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlıkça projenin yapımının tamamlanmasından sonra, mülkiyetin Bakanlığın bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşları dışında bir kuruluşa devri, maliyet bedeli üzerinden gerçekleştirilecek. Buna karşın proje, tümü tamamlanmadan önce işletmeye açılabilecek durumda ise düzenlenecek protokollerle mülkiyet devrine kadar işletmenin devriyle hizmete açılabilecek. Devir işlemi düzenlenecek protokollerle yapılacak. Projeyi devralan kuruluş, merkezi yönetim bütçesinden karşılanan veya karşılanacak toplam proje maliyet bedelini, mülkiyet veya işletme devir tarihinden itibaren, bedelin ifa tarihine kadar her ay ilgili belediyenin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5 kesintinin Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili hesaba aktarılmasıyla ödeyecek. Vadesinde kısmen veya tamamen ödenmeyen taksit tutarlarının tahakkuk eden gecikme zammıyla vade tarihinden itibaren 25 iş günü içinde ödenmemesi halinde bu tutarlar için Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. 

YARIM KALDI DEVLET YAPTI

2010 yılında ise Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin yetkilileri, metro projelerini devretmek için Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelmişti. O dönemde Ankara’da yarım kalan Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan/Törekent ve Tandoğan-Keçiören metro hatlarının; İstanbul’da ihale aşamasında olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy, Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı), Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey ve Bakırköy- Beylikdüzü metro hatlarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması planlanmıştı. AA’nın o dönemde aktardığına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yapımı yarım kalan 3 metro projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ise ihale aşamasında olan 4 metro projesinin Ulaştırma Bakanlığına devredilmesi için Bakanlık yetkilileri ile görüştüğü öğrenildi.

KAYNAKLAR METRO İÇİN KULLANILACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu yıl kaynaklarının çoğunu metro yapımı için kullanacağı ifade edildi. İddiaya göre 2019’da İstanbul metrolarına 3.2 milyar, Ankara’ya 1 milyar TL gönderecek. İzmir’e ise 30 bin TL ayrıldı.

Exit mobile version