Batum’da yaşam

24707_b-2

Sabahın erken saatlerinde yeşil ve mavinin buluştuğu muhteşem güzellik içinde arkadaşlarımla birlikte Artvin-Hopa üzerinden Batum’a hareket ediyoruz. 

Ulaşımı havadan, karadan çok kolay.

Son dönemlerde Kıbrıs’tan sonra en çok tatil adına tercih edilen ve kendini konuşturan şehirler arasında yerini alıyor Batum.

Ülkemizin de ticaret yaptığı şehirler arasında.

Bilindiği üzere, Sovyetler Birliği’nin dağılmasında yaşanan kriz ve birçok sıkıntı dünya basınında yerini almıştı. Başkenti Tiflis olan Gürcistan 1990’lar itibariyle bağımsızlık için büyük bir mücadele başlattı. 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden ardından, dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Gürcistan’ın kilit şehri Batum‘da yaşamı gözlemeye başlıyorum.

Sınıra yakın güzergahta bizler de emniyet kontrol noktasında durduruluyoruz.

GBT sorgulaması için kimliklerimizi teslim ediyoruz.

Kısa sürede sınır geçiş alanındayız.

Geçiş için, vezneden 15 liraya geçiş pulu ve kimliğiniz yeterli. Elinize verilen küçük sarı kağıda kimlik bilgilerinizi yazarak pulu yapıştırmayı unutmayınız. Bu evrak Batum’da size bir yıl kalma imkânı veriyor.

Ayrıca 18 yaş altı çocuklarınızın Batum’a geçiş için, noterden anne ve babalarının birlikte yazılı onayı olmak zorunda. Aksi takdirde geçiş kesinlikle olumsuz.

Annesi yanında yine izin yok. Nedeni nedir? Diye sorduğumda, ama babasının onayını gösteren noterden yazı yok. Dünyada boşanmalar çok. Ailelerin birbirlerinden izinsiz, çocukların ülke dışına çıkarılması ve kaçırılmalara önlemmiş.

Kesinlikle doğru uygulama. Tebrikler.

Yavaştan ilerliyoruz.

Etrafa bakınıyoruz. Turnikelerden geçmeyi beklerken, hepimiz şaşkınlık içerisindeyiz.  

Bir anda vezneye yaklaştığımızda sanki Türk filmi sahnesindeyiz. 

Şaka gibi..

Kontrol alanları daracık, tavanda Orta Çağdan kalma pervaneler, yerler, duvarlar dökülüyor. Gürcü sınır topraklarına geçiş noktası ise tam bir facia. Her yer toz toprak  içinde. Uzun baraka koridorundan geçerken aşırı gürültü, sesler sizleri şaşırtmasın.

Kimlikle geçişler serbest olsa da aman dikkat yırtık, eskimiş yeniletmek için gün alamadınız vs. Burada Gürcü polis memurları sorun çıkartıp geri çevirebiliyorlar.

Aslında bir anlamda da çok haklılar. Nüfus cüzdanlarımız çok özel ve kıymetli. Gözümüz gibi bakmalıyız. Yeni kimlik olmalı diye hep uyarı yapıyorlar.

Ve geçiş onaylandı. Gürcistan topraklarındayız.

Batum’u gezmeye başlarken, başlangıç hiç  hoş değildi.. Bakalım neler göreceğiz diye söylenirken, ilk bakışta eski ve yeni lüks koca koca binalar arasında uçurum dikkatimi çekiyor.

Lüks dairelerdeki yaşamın ihtişamı ve eski yapıt devasa bazı binalarda içler acısı yaşamı görüyorum.

Gündüz sakin gece çok hareketli yaşama burada yaşayanlar bile şaşırdığını söylüyor.

Bazı dairelerde hâlâ üç-dört aile yaşayarak, mutfak ve banyolarını ortak kullandığı buranın esnafı  dile getiriyor.

Hayat işte bazen iniş.. Bazen çıkış sunabiliyor.

Halkı ilk bakışta soğuk sert mizaçlarından iletişimi zor gözüküyor.

Alışveriş için güzel yerler var. Ancak biraz fazla cimriler. İndirim yapmıyorlar.

Esnafın %70’i Karadenizli. Burada çoğunun birkaç evi bile var. Evler ve araba fiyatları Türkiye’ye göre çok hesaplı. Durumu olanlar burada yatırım yapabilirsiniz. 

Gürcü mutfağına gelince. Aç kalmazsınız. Çeşitleri bol. Özellikle Gürcü pidesi, etli, nohutlu çorbası, salataları, peyniri, börekleri, patlıcanlı, yoğurtlu, turşulu mezeleri, sebze ve et yemekleri, meşhur mantısı denemeye değer.

Gezerken yorulduk. İlk gördüğümüz pizza yapan yerde dinlenme molası veriyoruz.

Burada bizi Yalova’dan göç etmiş, 30 yıldır yaşamını burada sürdüren esnaf Çerkez asıllı 70 yaşlarındaki Rıza Chaırgı aAmcamız karşılıyor.

Para birimi Lari. Döviz bozdurmak için sağolsun Rıza Amca kolaylık sağlıyor. Denemek için 5 liramızla 2 şişe meşhur Armut suyu ve 1 adet soda alıyoruz. 

Bana sorarsanız sıradan içecek, isim yapmış o kadar.

Gezmeye sokak sokak devam ediyoruz.  

Yol boyunca heykeltıraşlar, konsolosluk ve yönetim binalarının bulunduğu cadde mimari, kültürel yapısıyla villa tipi rengarenk evler, uzun sahil kordonunda kendilerine özgü canlı müzik ve danslar hoşumuza gidiyor.

Arkadaşlarımız ile buralarda bol bol fotoğraf çektiriyoruz.

Küçük şehirde, gezilecek bütün mekanlar sahil kordonu ve merkez caddesinde o yüzden kaybolma riskiniz yok.  

Kısacası geçmişten bugüne yaşanmışlıklarıyla, müzeleri, tarihi binaları, Meryem Ana Katedral Kilisesi, Gonio köprüsü, Hz. İsa’nın On İki Havarisinden biri olan St. Mathias’ın mezarının da bulunduğu Apsaros Kalesi, sahili, plajı, botanik bahçesi, tarihi orta camii, tiyatro binası, Medea heykeli, limanı, bulvarı, uzun temiz sahili, plajıyla Batum görülmeye değer.

Mutlu pazarlar.

Yazara ait yayınlanan son makaleleri gazete bayilerinden Yeni Çağ Gazetesi satın alarak okuyabilirsiniz. 

Exit mobile version