Batılı kültür kurumlarından Suudi Arabistan’a imaj desteği

Batılı kültür kurumlarından Suudi Arabistan’a imaj desteği

GAZETECİ Cemal Kaşıkçı’nın dört ay önce Suudi Arabistan’ın Türkiye Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden sonra, bu ülke dünya kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti. Etkileri sanat alanına da yayılan ve çeşitli sanat kurumlarının projelerinde değişikliğe yol açan cinayetten sonra Batı, Suudi Arabistan’ın imajını yeniden parlatmak için kolları sıvadı.

Oysa çok değil, şundan bir iki ay önce Metropolitan Sanat Müzesi ile Brooklyn Müzesi, Arap sanatı ile ilgili etkinliklerinde Suudi finansmanını reddetmiş, geçmişte Suudilerden para almış olan Colombia Üniversitesi de Suudi sanatçı Ahmed Mater’in konuşmasını iptal etmişti. Fransız sanatçı Laurence Jenkell’in New York’ta Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında sergilenen “Şeker Ülkeler” başlıklı yerleştirmesinde Suudi Arabistan bayrağı var diye o bölgeden kaldırılmasının üzerinden kaç hafta geçti ki? ABD Senatosu bile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Kaşıkçı Cinayeti konusunda suçlanmasını oylarken, sanat dünyasından bazı güçlü figürler Suudilerle araya mesafe koymak bir yana, imaj parlatmak için kolları sıvadılar.

UNESCO VE SOTHEBY’DEN DESTEK

Suudi Arabistan’ın uluslararası bir kültürel destinasyon olması için destek verenlerin başında UNESCO ve Sotheby’s gibi etkili kurumların şimdiki ve eski yöneticileri geliyor. Suudi Arabistan’ın, bir dizi önemli tarihi ve arkeolojik alana ev sahipliği yapan, Medine’nin yaklaşık 200 mil kuzeyindeki Al-Ula bölgesini turistik bir merkeze dönüştürmek için kurduğu Kraliyet Komisyonu’nun danışma kurulunda işte bu isimler yer alıyor. Danışma Kurulu üyeleri kamuoyuna açıklanmamış olsa da Artnet News internet sitesi bu isimleri yazdı: Sotheby’s Güzel Sanatlar Bölümü’nün Eşbaşkanı Allan Schwartzman; UNESCO eski Genel Direktörü Irina Bokova; Fransa’nın Kültür eski Bakanı Jack Lang; Fransız şirket Suez’in Başkanı ve Al-Ula’nın geliştirilmesi için Fransız ajansı başkanı Gérard Mestrallet; seyahat ve turizm danışmanı Anita Mendiratta; İngiliz koreograf Will Tuckett; Canary Wharf Group CEO’su Sir George Iacobescu; arkeolog Larry Coben ve Avustralyalı bir küratör Sarah Kenderdine. Kurulun iki üyesi, MOMA’nın Direktörü Glenn Lowry ve Virgin Grubu’nun milyarder kurucusu Richard Branson ise daha yolun başında istifa etmiş.

FRANSA’DAN İŞBİRLİĞİ ATILIMI

Geçtiğimiz Nisan ayında, Fransa ve Suudi Arabistan, kumtaşından iki bin yıllık yapıların bulunduğu Al-Ula bölgesini geliştirmek için yüksek profilli bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Milyarlarca dolarlık bu girişim, Louvre Abu Dabi’nin üç katı büyüklüğünde olması planlanan bir Arap uygarlık müzesi ve arkeolojik sit alanını kapsıyordu. Economist dergisinin haberine göre iki hükümet arasındaki 10 yıllık anlaşma, altyapı, turizm ve arkeolojinin büyümesini destekleyecek 340 milyon dolarlık Suudi destekli Al-Ula Kalkınma Ajansı’nın kurulmasını içeriyor. Ayrıca, Suudi Arabistan’da Fransız dilini ve kültürünü destekleyen Institut Français’in yeni bir şubesinin kurulmasını da denetleyecek. Bu arada Fransa, Fransız müzeleri ve koleksiyonlarını desteklemek için özel bir fon için 1.4 milyar dolar daha istedi.

KAŞIKÇI’NIN SİLİNEMESİ İÇİN KÜRESEL SERMAYE ÇALIŞACAK

Al-Ula’da master planın tamamlanması için 6-9 ay, altyapı inşaatı içinse 3-5 yıl gerekiyor ama Suudi Arabistan imajını düzeltmek için işleri bir an önce tamamlamak istiyor. Bu sayede UNESCO Dünya Mirası listesine girebilecekler. Bölge heyecan verici olmasına rağmen, Cemal Kaşıkçı’nın hayaletinin kamuoyunun zihninden silinmesi için küresel sermayenin biraz daha çalışması gerekecek.

İlgili Batılı kültür kurumlarından Suudi Arabistan’a imaj desteği haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version