CEO Club Bankacılar Zirvesi gerçekleştirildi. Zirve kapsamında gerçekleştirilen CEO Panel’de konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil “2018 yılı enteresan bir seneydi ilk ve ikinci yarı arasında farklar siyah beyaz derecesindeydi” dedi. Türkiye’deki toplam borcun yönetilebilir seviyede olduğunu belirten Erbil “Şu anda İtalya’nın kamu kesim borcu Türkiye’nin toplam borcundan daha fazla. Milli gelire rasyo anlamında söylüyorum” şeklinde konuştu. Erbil, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin son 8 senesine baktığımız zaman Türkiye çok ciddi bir yatırım süreci yaşadı. Enerjide, altyapıda, kamu-özel sektör paylaşım projelerinde vs, bizler bankalar olarak bunları finanse ettik. Kredi büyümesi yavaşladı. Özellikle yılın ilk yarısındaki hızımızı kestik sektör anlamında. Türk Lirası kredilerinde büyümenin tek hanede veya yüzde 10’lar civarında olacağını düşünüyorum. Mevduatta yaşanan volatilite sonrası Türk Lirasına geçiş başladı ve hala devam ediyor. Önemli bir dengelenme süreci ekonomide başladı. Marjinal kredi getirileri Türk Lirası’nda yüzde 30 civarında seyrediyor. 2019’da göreceli anlamda kredi tarafında bir büyüme, mevduat tarafında iyileşme devam edecek. 2019’un en önemli değişkeni bizler için aktif kalitesindeki etki. Yabancı para kredilerde gelecek 2 yılda küçülme öngörüyorum. TL mevduatlar artıyor, yabancı para düşüyor, TL artmaya devam edecek; aktif kalitesinde bozulmalar görülüyor, bu belli bir süre daha devam edecek. Karlılıkta bozulma başladı… 2019’da kredide dengeli büyüme, mevduatta iyileşme olacak diye bekliyorum.”
VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan “Kurlarda istikrar oluştu, faiz oranlarında da artık bir düzelme var. Mesela biz şu anda faizlerle ilgili kredilerde artık yüzde 30’ları konuşuyoruz” dedi. Özcan “Ancak bankacılık sektörümüz dik durdu, hükümetimiz aldığı seri tedbirlerle bu süreci çok iyi yönetti. Normalleşme sürecine girdik, siyasi kriz büyük ölçüde sona erdi. Mevduatta da yüzde 25’ler seviyesinde yani TCMB’nin ilan ettiği faizler civarında şu anda mevduat faizleri.”
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, piyasaların uygulamalara pozitif tepkiler verdiğini belirterek “Para piyasalarında oynaklık azaldı, TL’nin değer kaybı durdu, en kötüyü dikkate alırsak değerlenme var. Enflasyonist bekleyişlerde bir düzelme var, faiz oranlarında aşağı yönlü bir seyir var. Türkiye’nin risk göstergesi düşüyor, düştü” dedi.