Bangkok’un cazibesi kongreye çok uygundu

Bangkok’un cazibesi kongreye çok uygundu

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde, geçen ocak ayında Tayland’ın başkenti Bangkok’ta dikkat çeken bir kongre düzenlendi. Kongreye katılanların tamamına yakının Türkiye’de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden olması da tartışma yarattı. Daha önce Ağrı ve Konya’da düzenlenen ‘Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ adlı organizasyonun duyurusunda Türkiye’den 33 akademisyen yer aldı. Buna karşın yabancı akademisyenlerin sayısı da sadece 4 olarak açıklandı. Spor, kültür ve eğitim alanlarında çalışmalara yer verilen kongrenin Türkiye yerine Tayland’da düzenlenmesi de maliyeti noktasında eleştirilere neden oldu.  

Kongre duyurusunda da, “Sosyal bilimler alanında çalışma yapan yurt içi ve yurtdışından bütün bilim insanları, araştırmacılar ve kurumlar davetlidir. Kongremiz sosyal bilimler alanındaki sorunlar, gelişim ve değişimler ile ilgili çalışma ortamı oluşturmayı önemsemektedir. Bu bağlamda sizleri sosyal bilimler alanında değişimleri, dönüşümleri, ilerlemeleri ve yenilikleri bilimsel bir platformda tartışarak, akademik ve bilim camiasına katkı sunmaya davet ediyoruz. Tayland’ın tarihi, kültürel, ekonomik ve eğlence başkenti Bangkok’ta gerçekleşecek olan bu etkinlik ile dünyanın farklı bölgelerinde çalışan akademisyen ve araştırmacıların ortak bir zeminde buluşmaları en büyük dileğimizdir. Katılımcıların Thyland’ın egzotik ortamında kendilerine önemli kazanımlar elde edeceği bir kongre olmasını dileriz” denildi. 

Kongrenin organizasyon komitesinde görev yapan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Serkan Tevabil Aka KARAR’a kongrenin Tayland’da yapılmasına yönelik eleştirileri yanıtladı. Aka “Daha önce Ağrı ve Konya’da düzenlenen kongremizin 3’üncüsünü bu kez Bangkok’ta düzenlemek istedik. Bunun temel nedeni, Bangkok’un kongre anlamında bir cazibe merkezi olması. Diğer etkenler ise iklim etkeni ve ekonomik nedenler. Hem yurt içi hem de yurt dışındaki üniversitelere çağrımızı yaptık. Katılımcıların çoğunun Türkiye’den olması bizimle ilgili değil, başvuranlarla ilgili. Birçok akademisyen kongreye gideceği zaman üniversitelerinden ödenek alır ve o şekilde bilet dahil ödemelerini yapar. Bazıları ise kendi cebinden öder. Biz de bir şirketle anlaşıp kongremizi düzenledik. Ayrıca Bangkok’a gelenlerin kongre dışında ne yapacağı ve niyetleri bizi ilgilendirmez” şeklinde konuştu. 

SOSYAL MEDYADA ELEŞTİRİ YAĞMURU

Tanıtım afişinde 16 üniversitenin isimleri ve logoları da eklendi. Afişte aynı zamanda kongrenin düzenleme komitesinin üyeleri de yazıldı. Kongrenin binlerce kilometreb ötedeki Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yapılması osyal medyada da eleştirilerin hedefindeydi. Sosyal medya kullanıcısı “Ağrı Muş Siirt Selçuk üniversiteleri rektörlükleri çoğunlukla erkek akademisyenlerin katılacağı ortak kongre düzenliyormuş. Yurtdışı kongre değil tamamen yerli bir organızasyon.Hem de Bangkok Tayland’da” ifadelerini kullandı.

UÇAK BİLETİ HARİÇ MASRAF 460 DOLAR

Kongrenin duyurusunun yapıldığı internet sitesinde uçak bileti dışında katılım ücreti çift kişilik oda için 370 dolar, tek kişilik oda için de 460 dolar olarak açıklandı. Bu paranın içinde üç gün 4 gece otel konaklaması da bulunuyor. Ancak sadece uçak bileti şimdiki fiyat üzerinden bakıldığında 4 bin lira civarında. Öte yandan kongreye dinleyici olarak katılmanın bedeli ise 100 dolar. Organizasyon komitesi kongreye dinleyici olarak katılanların sayısı konusunda ise herhangi bi bilgi paylaşmadı.

 

Exit mobile version