Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutarız?

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutarız?
Mevsim geçişleri, düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam, stres gibi etkenlerle bağışıklık sistemi zayıflıyor, vücudun hastalıklara karşı direnci azalıyor. Bu dönemde doğru gıdaları uygun miktarlarda tüketmenin hastalık riskini en aza indirerek bağışıklığı güçlendirdiğini belirten Diyetisyen Merve Ayan, neler tüketmemiz gerektiğini Akşam Gazetesi’ne anlattı…

MEYVE-SEBZE TÜKETİMİ ŞART

Havaların soğumasıyla birlikte savunma sistemimizi güçlendirmemizin en etkili yollarından biri ‘yeterli ve dengeli’ beslenmedir. Özellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan çocuklar, gebeler ve yaşlılar için beslenme, bu mevsimde daha fazla önem taşıyor.

Kanserden korur

Bu yüzden, meyve-sebze tüketiminin artırılması gerekiyor. Önemli vitaminlerden A, C, B6, E vitamini; çinko ve selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan; meyvelerden ise portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Kış meyvelerinden anti-oksidan içeriği zengin olan nar, yüksek miktarda potasyum, lif, A ve C vitamini ve niasin içerir. Aynı zamanda nar, bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucudur. İçeriğindeki besin öğeleriyle kolesterolü düşürür, kalp sağlığına ve kansere yakalanma riskine karşı koruyucu etki gösterir.

HAFTA 2 KEZ BALIK TÜKETİN

Kış aylarında güneş ışığını daha az almamız nedeniyle depresyon eğilimi daha fazla olacağından, sinir sistemimizin güçlenmesi gerekiyor. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın (Dokosohekzanoikasit) eksik olması, depresyona karşı etkisiz hale getirebilir. Anti-depresan etkili bir beslenme planı, bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin diğer besinleri (fındık, ceviz, keten tohumu, semizotu) yer almalıdır. Bunu için haftada en az iki kez balık yenmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Kışın daha az güneş ışığı alacağımızdan D vitamini bakımından zenginleştirilmiş az yağlı süt kış aylarında güneşle alamadığımız D vitamini ihtiyacımızı bir kısmını karşılar.

 

Exit mobile version