Mizah, kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok yapıtı bulunan mizah yazarı Aziz Nesin’in bugün ölüm yıldönümü. Kitaplarının satışı 8 milyonu aşan yazarın yurtiçi ve yurtdışında birçok ödülü vardır. Nesin’in 1956 yılında “Kazan Töreni” adlı yapıtıyla Altın Palmiye ödülü, yurtdışında alacağı ödüllerin başlangıcı oldu. Sırasıyla 1957 yılında “Fil Hamdi” (Altın Palmiye), 1966 yılında Vatani Vazife adlı öyküsüyle Bulgaristan’da Altın Kirpi ödülüyle ülkemizde övünç kaynağı oldu.
1969 yılında Sovyetler Birliği döneminde ise yazara “İnsanlar Uyanıyor” adlı yapıtıyla Krokodil ödülü verildi. Nesin ayrıca Asya-Afrika Yazarlar Birliği taradından seçilen “Lotus” ödülü sahibidir.
UNESCO’nun yayınladığı Index Translationum adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre Aziz Nesin, Türkçe eser veren yazarlar arasında eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır. Aziz Nesin, yapıtlarının yanı sıra cesareti, dürüstlüğü, demokratik duruşuyla halkımız arasında en sevilen yazarlar arasında yer etmiştir. Nesin, 1915’in 20 Aralık’ında Heybeliada’da dünyaya gelmiş ve 6 Temmuz 1995 tarihinde İzmir’in Çeşme ilçesinde yaşamını yitirmiştir.
İLK BAŞYAZISI
1 Mayıs 1993 tarihli İşçi Bayramı’ndaki ilk başyazısında ‘Aydınlık olarak halkın gazetesi olacağımıza söz veriyoruz’ demişti
Aziz Nesin 1 Mayıs 1993 günü günlük olarak ikinci kez çıkmaya başlayan Aydınlık gazetesinde Başyazar olarak yazılarını kaleme aldı. Gazetemiz 5 Nisan 1994 ağır ekonomik kararlardan sonra tekrar haftalığa döndü. Bu süre içinde ses getiren yayınlara imza attı. 2 Temmuz 1993 günü Sivas katliamını da yaşayan Nesin, dumandan zehirlenmekten son anda kendisini dışarıya atarak kurtardı.Yardıma gelen itfaiye görevlisinin saldırısına da uğrayan Nesin, dönemin Çiller hükümetinin tutumunu eleştirdi. Gericiliğin bir gün Çiller’i bile saçından tutarak sürükleyeceğini vurguladı.
Nesin Sivas katliamı sonrası Ankara’da 4 Temmuz 1993 günü yaptığı basın toplantısında şunları söyledi: “Bir otel içinde mahsur kalan 60- 70 insanı kurtaramıyor bu devlet. Bu utancı duymuyorlar, şeriat isteyen insanlar hakkında takibat açtıklarını söyleyemiyorlar ama Aziz Nesin tahrik etti diyebiliyorlar.
SİVAS KATLİAMI VE ÖLÜMÜ
Aziz Nesin, 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere gittiği Sivas’ta 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli Katliamı’ndan sağ kurtuldu.
Yazar Nesin, söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı’da, 5 Temmuz’u 6 Temmuz’a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti. 7 Temmuz 1995’te vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın bahçesine gömüldü.
İlgili Aziz Nesin’i 24. ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.