Avrupa’nın yarı resmi istihbarat birliği: Berner Club

avruap

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA – Alman İç İstihbarat Dairesi Başkanı Hans Georg-Maasen’nin Varşova’da Avrupa İstihbarat örgütlerinin başkanlarına yaptığı bir konuşma emekliliğe sevke edilmesine neden oldu. Kamuoyu bu konuşmanın yapıldığı platformun Berner Clup olduğunu Maasen sayesinde öğrendi. Berner Club varlığından çok az sayıda kişinin haberdar olduğu bir platform.

Stern dersinde yer alan haber göre Club de Berne olarak da atlandırılan Berner Clup aslında yıllardır faaliyet gösteriyor. Ancak Alman hükümeti bu platformun varlığını onaylamanın ötesinde kamuoyuna bilgi vermiyor. Resmi yazışmalarda bu platform hakkında ‚‘’Berner Club, Norveç  ve İsviçre’nin de dahil olduğu  AB içindeki iç istihbarat örgütlerinin  bir araya gelmesiyle oluşan bir gruptur’’ ifadesi kullanılıyor.

Berner Club grubu aslında 1960’yı yılların sonundan beri faaliyet gösteriyor. Ancak  ilk kez 2004 yılında kamuoyu tarafından duyuldu.  Bu bilgi Alman Yazarları Thomas Jaeger ve Anna Daun ”Avrupa’nın istihbarat servisleri- Geheimdienste in Europa“ isimli kitabında bulunuyor. Club kuruluşun ilk yıllarında Filistinli örgütlere karşı İsrail istihbaratı ile yoğun işbirliği içindeydi. Avrupa’da istihbarat işbirliğinin ilk temelleri bu platformla atıldı. Almanya bu gruptan daha sonra RAF örgütüyle mücadele için destek aldı.

Günümüzde ise birlik daha çok “İslamcı terör“ konusunda işbirliği yapıyor. Club içinden 2001 yılında bu amaçla Counter Terrorist Group (CTG) isimli bir yapı oluşturuldu. Avrupa istihbarat örgütlerinin şefleri her iki yılda bir araya geliyor.  Karşılıklı güvene dayalı yapıldığı belirtilen bu buluşmaların sonuncusu Vaşrova’da yapıldı.  Bu toplantılarda konuşulanlar dışarıya sızdırılmıyor. Berner Clup Avrupa’nın istihbarat yapısına resmi olarak bağlı değil. Gayri resmi bir ağ olarak faaliyet gösteriyor.  Alman İstihbarat Örgütü BND’nin eski başkanı Hanning  Berner Club’ın işlevi olan bir yapı olduğunu ve başarılı işler yaptığını söylüyor. Ancak bu faaliyetlerin somut olarak neler olduğu resmen kontrol edilemiyor.

Hiç bir resmi kurum ya da parlementonun kontrolüne tabi olmayan Berner Club’ın tam olarak nasıl çalıştığı, hangi kararları aldığı bilinmiyor. Alman hükümetine bu yönde soru yöneten gazetecilere verilen cevap şu şekilde: “Söz konusu enformasyonların gizli tutulma ilkesi gereğince kamuoyuna aktarılmaz. Sorularınızın cevabı devletin bekası adına verilemez…’’

Exit mobile version