Avrupa’nın IŞİD çaresizliği

Avrupa'nın IŞİD çaresizliği

KARAR / ALMANYA

Çoğu Avrupa ülkelerinden gelen IŞİD mensuplarının ülkelerine geri dönmesi gündemin önemli konularından birisi haline geldi. Suriye’nin kuzeyinde ana omurgasını PYD’nin oluşturduğu SD kontrolü altından bölgede gözaltında bulunan Avrupa kökenli IŞİD mensuplarının sayısı 3 bin civarında. Trump’ın İngiltere, Fransa ve Almanya’nın harekete geçmemesi halinde mahkumların serbest bırakılacağı tehdidinden sonra, kamuoyunda tartışmalar yoğunlaştı.

Kuzey Suriye’deki IŞİD mensupları arasında 40 yetişkin ve 80 çocuk Almanya vatandaşı bulunuyor. Alman yasalarına göre bu kişilerin ülkeye gelmesinde bir sorun yok. İçlerinde çifte vatandaş olanlarında yasal olarak vatandaşlıktan çıkarılması mümkün değil. Almanya’nın “ihraç ettiği” bu teröristleri şimdi de geri alması talep ediliyor. Alman istihbarat teşkilatı BND mahkumları sorgulamaya başladı. İŞİD mensuplarının genelde şiddete bulaşmadıkları aşçılık, marangozluk, tesisatçılık, elektrikçilik vs. yaptıkları şeklinde ifade verdikleri bildiriliyor.

Avrupa ülkeleri bir yandan bu kişilerin gelmesiyle ortaya çıkacak potansiyel terör tehlikesi, öbür yandan bu kişilerin delil tespit açısından yargılanmasının zor olması nedeniyle bu kişileri istemiyor. Norveçli terör uzmanı Thomas Hegghammer IŞİD mensuplarının Avrupa’ya dönmeleri halinde sosyal hayata entegre edilmesi için kişi başına 1 milyon euro haracama yapılması gerektiğini hesapladı. Rehabilatasyon önlemleri, sosyal yardımlar ve bu kişelerin güvenlik güçleri tarafından izlenmesi yıllarca sürecek masraflı süreçler.

Ancak gözaltına alınan IŞİD mensupları arasında kadınlar ve çocukların bulunması, suçluların tam anlamıyla tespit edilmesinin güç olması, ortaya insani bir sorumluluk çıkarıyor. Bölgede beliren istikrar umutları Avrupa ülkeleri üzerinde “bir an önce IŞİD mensuplarını geri alın” baksını artırıyor.

Exit mobile version