Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komitesi (ECRI), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun hükümetin tayin ettiği kişilerden değil bağımsız uzmanlar tarafından oluşturulması gerektiği uyarısında bulundu.
Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren ECRI iki yıl önce Türkiye ile ilgili yayınladığı raporda yer alan tavsiyelerin yerine getirilip getirilmemesi ile ilgili değerlendirmelerini bugün kamuoyu ile paylaştı.
KOMİTE ÜYELERİNİ HÜKÜMET ATAMASIN
Buna göre, daha önceki raporda yapılan uyarıya rağmen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun hükümetin tayin ettiği kişilerden değil, bağımsız uzmanlar tarafından oluşturulması yolundaki çağrıya uyulmaması eleştirildi.
CUMHURBAŞKANI ATIYOR
Bu kurumun hükümet organı olmaması ve üyelerinin yönetim tarafından seçilmemesi gerektiği kaydedilen ECRI açıklamasında, Türkiye’de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine” geçiş ile birlikte Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun 11 üyesinin Cumhurbaşkanı tarafından seçildiği ve bu kurumun Adalet Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterdiği hatırlatıldı.
ECRI, bu kurumun bağımsız ve tarafsız uzmanlardan oluşması konusunda yapılan tavsiyeye uyulmadığı uyarısında bulundu.
Türkiye ile ilgili daha önce yayınlanan raporda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na araştırmaları sırasında tanıkların dinlenmesi konusunda tam yetki verilmesi ve bu kurumun yetkililerinin, dava açma ve davalara katılımı konusunda da yetkili olması gerektiği yolunda tavsiyede bulunduğunu hatırlatan ECRI, tanık dinlenmesi ve araştırmalarla ilgili olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen, bu kurumun dava süreci başlatma yetkisi konusunda her hangi bir ilerleme sağlanamadığı eleştirisi yapıldı.
Türkiye’de ayırımcılıkla mücadeledeki yasaların ECRI genel ilkelerine uygun uygun olarak düzenlenmesi yolundaki tavsiyeye atıfta bulunan ECRI, bu konuda ise kısmen ilerleme sağladığı saptamasında bulundu.
KAYNAK: EURONEWS