Dünya Yaşlılık Derneği / Alzheimer ve Demans Hasta Yakınları Platformu Başkanı Özen Yazıcı öncülüğünde 9. Hasta Yakınları Buluşması Ankara’da yapıldı. Buluşmada, hem hastaların hem de yakınlarının yaşam kalitesini nasıl yüksek tutacakları ele alındı. Kahvaltılı etkinlikte uzmanlar hasta yakınlarını bilgilendirdi. Buluşmaya, TED Üniversitesi UNIBKJ grubu öğrencileri ve çeşitli illerden hasta yakınlarının yanı sıra akademisyenler Prof. Dr. Engin Turan, Prof. Dr. Yıldırım Doğan ile diş hekimi Ayşim Şenol Özel de katıldı.
Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan ve Prof. Dr. Engin Turan hasta yakınlarına kendilerinin ve hastaların yaşamlarının niteliğini artıracak konularda açıklamalarda bulundular. Diş Hekimi Ayşim Şenol Özel de demans hastalarının ağız ve diş sağlığı hakkında bir bilgilendirme yaptı. Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı ve aynı zamanda 85 yaş orta evre alzheimer hastası annesine bakım veren hasta yakını Özen Yazıcı, alzheimer ve demans hasta yakınlarına önemli uyarılarda bulundu. Alzheimer hastalarının bakımından sorumlu bireylerin stres altında olduğunu söyleyen Yazıcı, “Bu hem fiziki hem de psikolojik bir strestir. Bir araştırma alzheimer hastalarının bakımından sorumlu bireylerde toplumun geneline göre depresyonun yüzde 54, sıkıntı, huzursuzluk, öfke gibi yakınmaların yüzde 67 oranında fazla olduğunu göstermiştir” dedi.
‘SORUNLARINIZI PAYLAŞIN’
Hastaya bakan kişilerin aileleriyle ilişkilerini eskisi gibi sürdürmesi gerektiğini de aktaran Yazıcı şunları söyledi: “Ailenizle ilişkileri sürdürmeniz önemlidir. Ancak hastanıza bakarken ailenizle olan ilişkileri eskisi gibi sürdürmek, ailenize karşı olan sorumluluklarınızı aksatmamak sizin için yeni bir stres kaynağı anlamına gelebilir. Zaman zaman ailenizle kendi sorunlarınızı, hastanızın sorunlarını konuşun, tartışın ve yardımlarını talep edin. Hastanız ve bakımı ile ilgili problemleri tartışma ihtiyacı duyabilirsiniz. Çevrenizde mutlaka benzer sorunları yaşayan kişiler, aileler vardır. Onlarla tanışın. Sorunlarınızı, deneyimlerinizi ve duygularınızı paylaşın. Çözümleyemediğiniz her sorun için doktorunuza müracaat etmekten çekinmeyin. Arkadaşlarınızla buluşmak, sosyal ilişkilerinizi ve hobilerinizi sürdürmek için mutlaka kendinize boş vakitler yaratın. Bu sizin ruh sağlığınız için çok önemlidir.”
‘DEMANS RİSKİNE KARŞI AKDENİZ TİPİ BESLENME’
Birinci derece yakınınız Demans ise, iki kat daha fazla Demans riskine karşın Akdeniz tipi beslenmelisiniz. Daha fazla zihinsel aktivite yapmalısınız. Dil öğrenme, yeni bir hobi edinme gibi… Yakın çevrenizden destek ve yardım görmüyorsanız, üzülüp incinmeyin. Tutunacak dalınız yoksa dert etmeyin. Ağacın kendisi sizsiniz. Bu kadar zor bir süreci tek başına yürütebiliyorsanız kendinizle gurur duyun ve kendinizi kutlayın. Zorluklar sizi güçlendiriyor. Şikayet etme yerine kendinize yardım edin. Hastanızın uyuduğu zamanları kendinize ayırın.”