Almanya’nın göçle imtihanı: Karşıyız ama muhtacız

Almanya'nın göçle imtihanı: Karşıyız ama muhtacız

KARAR/ALMANYA

Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, Almanların göçmenler konusunda kafaları karışık. Yaklaşık 2 bin kişi üzerinde yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 52’si çok fazla (gereğinden fazla) göç olduğu görüşünde. Yüzde 71’i ise aşırı göçün sosyal sisteme zarar verdiğini düşünüyor. Ancak göçmenlerin ekonomi adına pozitif bir etki yarattığını düşünenlerin oranı yüzde 65. Yani göçe karşı olduğunu beyan edenlerin bir kısmı aynı zamanda göçmenlerin ekonomiye değer kattığına inanıyor.

PRAGMATİK YAKLAŞIM

Araştırmada ortaya çıkan bu çelişkili sonucu değerlerin Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Jörg Draeger “Almanya artık pragmatik bir göçmen ülkesi haline geldi. Vatandaşlar bir yandan göçle oluşan meydan okumaları açıkça gözlemlerken, öbür yandan da göçün yaşlanan bir toplum için sunduğu şansları da görüyor” diye konuştu.

GENEL EĞİLİM NEGATİF

Göçler, genellikle Alman vatandaşları üzerinde negatif bir etki bırakıyor. Almanların yüzde 63’ü göçmenlerin, ülkedeki değerler sistemini kabullenmediği kanaatinde. Artan göçle birlikte okullarda ve özellikle büyük kentlerdeki yaşam alanlarında göçmenler ile Almanlar arasında çatışmaların ortaya çıkmasından endişe edenlerin oranı yüzde 69.

Öte yandan Almanların yüzde 64’ü göçü, nüfusun aşırı yaşlanmasına karşı bir şans görüyor. Ülkedeki uzman açığını kapatmak için göçün gerekli bir çözüm olduğunu düşünenlerin sayısı ise yüzde 41. Bu oran iki yıl önce yüzde 33 oranındaydı. Göçmenlerin yaşamı daha ilginç hale getirdiğini düşünen Almanların oranı ise yüzde 50.

BATI DAHA ILIMLI

Göçmenler hakkında oluşan kanaatlerde Almanların yaşadığı yerlerde etki yapıyor. Göçmenlerin sosyal devlete yük olduğunu düşünenlerin yüzde 83’ü Doğu Almanya’da yaşıyor. Batıda bu oran yüzde 68. Göçmenler hakkında olumlu kanaatleri olanların yüzde 67’si Batı’da yüzde 55’i Doğu’da yaşıyor.

 

 

Exit mobile version