‘Akıllı telefonlarla doğal afetleri tahmin etmek mümkün’

'Akıllı telefonlarla doğal afetleri tahmin etmek mümkün'

Günümüzde atmosferle ilgilenen bilim insanlarının karşılaştığı en büyük sorun, gezegenimizi çevreleyen karmaşık hava durumu sistemi olarak görülüyor. Belli bir noktada gerçekleşen atmosferle ilgili değişiklikler, başka bir bölgeyi de ciddi şekilde etkileyebildiği için araştırmacıların isabetli tahminlerde bulunmak için tüm bölgelerden veri akışına sahip olması gerekiyor.

Tokyo Üniversitesi Endüstriyel Bilim Enstitüsü’ndeki atmosferik bilim insanlarından biri, gerekli olan tüm bilgileri bir araya getirme konusunda ilginç bir fikri ortaya attı. Dr. Noam David, akıllı telefonları ve diğer ekosistem ürünlerini kullanarak atmosferik durumlar hakkında bilgi toplamayı önerdi.

Atmosferdeki değişiklikler hakkında bilgi toplama üzerine odaklanan araçlar fazlasıyla pahalı ve geliştirip üretilmeleri de bir hayli zor. Bu araçlar, yerdeki ölçümleri hassas bir şekilde gerçekleştirse de küçük bir ölçüm alanına sahip oldukları için bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyorlar.

Günümüzde ekosistem ürünlerinin gitgide yaygınlaşmasıyla birlikte dünya çapında bir bilgi ağı oluşturulmuş durumda. Dr. David, ortaya attığı fikre örnek olarak güvenlik kameralarını kullanmayı önerdi. Bu sayede atmosferdeki küçük parçacıklar da gözlemlenebilecek. Hatta araçlardaki sileceklerin çalışma hızıyla birlikte yağmurun şiddetine dair bilgi edinilebilecek.

Dr. Noam David’in önerdiği uygulamanın birçok avantajı bulunuyor. Uygulamayı hayata geçirmek hem ucuz bir şekilde gerçekleşebiliyor hem de toplumun atmosferik bilim dallarına olan ilgisinin artırılmasına katkı sağlıyor.

Sistemin özellikle hortum, büyük yangınlar gibi afetleri önceden tespit etmede büyük yarar sağlayacağı da düşünülüyor.

Kaynak: digitaltrends.com

İlgili ‘Akıllı telefonlarla doğal afetleri tahmin etmek mümkün’ haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version