Akademisyen sanatçılar komşuda

2018121821302619_3rgk7s9mreofncgdbg9qt69f321

Uluslararası Varna Sanat ve Tasarım Sempozyumu ile resim-heykel sergileri on yıldır yapılıyor. Bu yıl 13-16 Aralık’ta onuncusu düzenlenen “MadeByArtist” etkinlikleri kapsamındaki sempozyum ve sergi, “Görsel Sanatlarda Modernizm ve Sonrası” başlığını taşıyordu. Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki sahil kenti Varna’daki Boris Georgiev Şehir Galerisi’nde yer alan sergiye Türk akademisyen sanatçılar 100 civarında yapıtla katıldı. Dolayısıyla bu etkinlik, iki komşu arasındaki kültürel işbirliğine bir tuğla daha eklemiş oldu.

TEKNOLOJİNİN SANATA ETKİSİ VE ÇÖZÜMLERİ

Sempozyum başkanı ve yürütücüsü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Nilgün Bilge, sempozyumun amacını ve içeriğini şöyle dile getirdi: “Sempozyumda; sanat ve tasarım alanlarının radikal değişime uğramasına neden olan faktörlerin başında gelen “Modernizm ve Sonrası” ile bu dönemlerdeki kültürel, sosyal, politik ve ekonomik faktörlere paralel olarak sanatsal değişimleri ele aldık. Bu değişimlerin günümüz sanat ve tasarım alanlarına yansımalarını, bu etkilerin olumlu ve olumsuz yanlarını tartışmaya açtık. Sanatın toplumlar üzerindeki tartışılmaz etkisine paralel olarak; günümüzde gelişen teknolojinin sanat alan ve araçlarına etkileri, getirdiği olumlu ve olumsuz yenilikler, yeni malzeme ve yöntemler, bu etkilerin getirdiği sonuçlar ve çözüm önerileri sempozyumun temel amaçlarını kapsıyordu. Sanat alanlarındaki değişim, gelişim ve disiplinlerarasılığın; sanat eğitimi, sanat felsefesi, sosyolojisi, tarihi ve kuramı üzerinde nasıl bir yol çizdiğini ulusal ve uluslararası çerçevede değerlendirmeyi amaçlamıştık.”

YAPITLARI SEÇİCİ KURUL BELİRLEDİ

Cem Aggelos Üstüner’in kurduğu Pinelo Sanat Galerisi tarafından organize edilen sempozyum-serginin Bulgaristan’daki danışmanlığını ise Shumenn Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Valeri Chakalov yaptı. Sergiye katılan yapıtlar Prof. Nilgün Bilge, Prof. Sema Ilgaz Temel, Prof. Valeri Chakalov, Dr. Ömer Emre Yavuz, Dr. Yasemin Nur Erkalır ve Dr. Erdal Kara’dan oluşan bir seçici kurul tarafından belirlendi.

Türk ve Bulgar sanatçıların resim, baskı, heykel, karışık malzeme ve seramik yapıtlarının sergilendiği Boris Georgiev Şehir Galerisi, Varna’nın en güzel sergi mekanlarından biri. 1944 yılında kurulan galeri, 1988 yılından beri Neo-Gotik stilde bir binada yer alıyor. Bir zamanlar okul olarak kullanılan yapı, şimdi kalıcı ve süreli sergilerle sanata hizmet veriyor.

SERGİ DAHA BAŞARILI

Sempozyuma konuşmacı ve dinleyici olarak katılımın düşük olması dolayısıyla bu etkinliğin sergi ayağının daha başarılı olduğunu belirtmek gerek. Ancak, sanatçıların özverili çalışmasıyla düzenlenen bunun gibi her türlü etkinlik, hem disiplinlerarası hem kültürler ve ülkeler arası ilişkileri güçlendirdiği için değeri yadsınamaz. Zaten Prof. Nilgün Bilge de, “Her sergi yeni bir heyecan getirir ve yeni ufuklar açar. Bu serginin de hepimizin aklında ve yüreğinde yeni ufuklar açtığına inanıyorum” diyor.

 

Exit mobile version