Acı şekerler rahatsız etti

Acı şekerler rahatsız etti

Devasa şeker heykelleriyle tanınan Fransız sanatçı Laurence Jenkell’in “Şeker Ülkeler” başlıklı kamusal alan yerleştirmesi G20 ülkelerini sembolize ediyor ve her ülke dev bir şekerin üzerine işlenmiş bayrağıyla temsil ediliyor. Bu ülkeler arasında Kaşıkçı cinayetiyle dünya kamuoyunun tepkilerini üzerinde toplayan Suudi Arabistan da var. Geçen ay Dünya Ticaret Merkezi yakınlarındaki bir yere yerleştirilen heykeller arasında Suudi Arabistan bayrağının da yer alması üzerine halktan ve özellikle de 9/11 Aileleri olarak bilinen kesimden tepkiler yükselince çalışmanın J.F.K. Havalimanı’na taşınmasına karar verildi.

“Şeker Ülkeler” aslında Manhattan’daki Ground Zero’dan önce kentin bir başka bölgesinde ve 25 ülkede sergilendi. Ancak 9/11 saldırılarını yapan teröristlerin Suudi Arabistan uyruklu olması yüzünden bu noktada duyarlılıklar devreye girdi. 9/11 Families & Survivors United for Justice Against Terrorism (Terörizme Karşı Adalet 9/11 Aileleri & Hayatta Kalanlar Birliği) Sözcüsü Terry Strada, “Suudi bayraklı heykelin buraya yerleştirilmesinin çok kötü bir karar ve Liman İdaresi adına empati eksikliği olduğunu düşünüyorum” dedi. Bölgenin bağlı olduğu New York ve New Jersey Liman İdaresi de tüm heykellerin J.F.K. Havalimanı’na taşınacağını açıkladı. Eğer bu türden itirazlar olmasaydı, heykeller şubat ayının sonuna kadar Dünya Ticaret Merkezi yakınındaki yerinde sergilenecekti.

ŞEKER KALDIRILABİLİR AMA G20’DEN ÇIKARILAMAZ

Sanatçı Laurence Jenkell ise Dünya Ticaret Merkezi ile ilgili duyarlılıklara hak verdiğini söyleyerek, “İlk aklıma gelen Suudi bayraklı şekeri kaldırmak ya da yerleştirmeyi bu kadar duyarlı olmayan başka bir yere taşımak oldu” diyor. Ama sanatçının vurguladığı önemli bir nokta var: Suudi Arabistan G20’nin bir parçası. Yani Jenkell heykelini o noktadan kaldırabilir ama Suudi Arabistan’ın G20’den çıkarılması mümkün olmuyor.

GERÇEK DÜNYANIN DIŞINDA YAŞIYOR

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, yatırım akışının yüzde 80’ini ve nüfusunun da üçte ikisini oluşturuyor. İlk olarak 2008’de Washington’da yapılan ve 10 yıldır devam eden G20 zirvelerinde küresel düzeyde ekonomi politikaları görüşülüyor. Jenkell’in çalışması ise dünyada sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyüme sağlayamayan G20’ye fazlasıyla iyimser bir bakış. Sanatçı G20’nin insanlık için barış, birlik ve sevgiyi temsil ettiğini düşünüyor, “tıpkı dünyadaki herkese neşe ve mutluluk getiren şeker heykellerim gibi” diyor. Belli ki Jenkell gerçek dünyanın dışında, başka bir yerde yaşıyor. Sanatçının heykelleri kızım küçükken oynadığımız kutu oyunu “Şeker Diyarı”nı hatırlatıyor bana; rengarenk ve şeker dolu bir diyarda tatlı başlayan yolculuğun kazanma hırsı dolayısıyla acılaşan tadını…

Ülker’in sanat koleksiyonunda da heykelleri bulunan ve devasa bir şekerle bisküvi heykelinin holding binasının girişinde sergilendiği Laurence Jenkell, Vallauris’te yaşıyor. 1990’ların ortalarında sanat çalışmalarına başlayan Jenkell, yıllardır bu dev şekerleri yapıyor. Farklı serileri de bulunan sanatçının en bilinen yapıtları şekerler. Kendi deyimiyle bu şekerler çocukluğundaki şeytanları kovmasını sağladı ve varoluşuyla ilgili sorgulamalar yapmasına yol açtı. Her şey bir yana, Prof. Canan Karatay komutasında şekere karşı başlattığımız topyekun savaşı sabote ettiği için Jenkell’i kınıyorum.

 

Exit mobile version