Kendisini ustası kabul eden biz “genç” çizerler için Turhan Selçuk’un, sanatına erişilmesinin imkansıza yakın güçlüğünü fark ediyor, evrensel ölçekteki bu dev sanatçının yurttaşı olmakla övünüyorduk, övünüyoruz.
Heykeltraş dostum Hasan Fehmi Hızal da, çalışmalarını uzun süredir takip ettiğim bir başka değerimiz. Mizahın, mazlumların silahı olduğunu bilen ve yapıtlarında bunu gözeten bir sanatçı. Abdülcanbaz’ın karakterinde toplanmış bütün erdemlere sahip bir insan aynı zamanda. Bana kalırsa bu ruh uyumu onları buluşturmuş. Abdülcanbaz çizgi roman karakterlerinin tamamının
(Karanfil Hoca, Tarzan, Gözlüklü Sami, Cihanyandı Saliha vd.) yer aldığı sergisini ziyaret edip, sohbet edince bunu daha iyi anladım.
Turhan Selçuk’un yapıtlarının “Heykel’e konu olması”nın ilk oluşunu özellikle vurguluyor Hasan Fehmi Hızal. Daha önce de Tiyatro’ya konu olması gibi, diğer sanat disiplinlerinin Abdülcanbaz’a ilgisiz kalamamasını bu yapıtın değerinin büyüklüğüne bağlıyor. “Yaptığım literatür taramasında, Dünya’da da benzeri bir çalışmaya rastlamadım” diyor.
Hasan Fehmi Hızal, Trabzon’da yaşıyor. Görece kısıtlanmış bir şehirden evrensel çapta eserler üretiyor oluşuna hayran olmamak mümkün değil. Günümüz toplumsal olaylarında, kendince yorumladığı karakterlere yeniden rol vererek, bir tür güncelleme denemesi yaptığını, bu sanatsal bakışını her zaman sürdüreceğini, söylüyor.
Güncel olaylar denince Abdülcanbaz’ın başındaki fesi gösteriyorum; “İlle de ‘fes’ olacaksa Abdülcanbaz’ın “kafası”nın üzerindeki gibi olmalı, Fesli Kadir’inki gibi değil, değil mi” diye soruyorum. Gülüyor; “Püsküllü Kadir güya tarihçi fakat dinci bir cahil”, diyor Hasan Fehmi Hızal “o herif fesi Osmanlı sanıyor. Oysa Mehmet Ali Paşa Mısır Ordusunda reform yapmak için icat etmişti fesi. Biz Mehmet Ali Paşa’dan öğrendik, benimsedik. Tarihimizdeki ilk yeniliklerden biridir. Zamanın Fesli Kadirleri fesi “gâvur icadı” sayıp itiraz etmişlerdi, giymemek için. Fesli Kadir o gün yaşasa, kafasında sarık olacaktı” diyor.
Cumhuriyet aydınlanması her türden saldırıya karşın sürüyor, sürecek. Ruhunda Abdülcanbaz gezdiren bütün sanatçılar üretecekler, emanete sahip çıkıp onu yüceltecekler. Heykel sanatçısı, arkadaşım Hasan Fehmi Hızal gibi…