ABD’deki olumsuz verilere Alman ekonomisi de uydu

ABD’deki olumsuz verilere Alman ekonomisi de uydu

ABD Başkanı Donalt Trump’ın Çin ile süren korumacılık önlemleri ve Meksika ile devam eden sınır güvenliği meselesi dünya ekonomilerinde olumsuz işaretlerin oluşmasına yol açıyor. ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin üzerine çıkarken, dış ticaret açığı ise tahminler doğrultusunda geriledi. Verilerin ardından Fed’e ilişkin iyimser fiyatlamanın devam etmesiyle Dow Jones endeksi yüzde 0,71, S&P 500 endeksi yüzde 0,61 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,53 değer kazandı.Almanya tarafında ise veriler bir kaç noktada olumsuz gelmeye başladı. İlk olarak Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Almanya’nın bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1,6’dan 0,6’ya düşürdü. Bundesbank, Almanya ekonomisine ilişkin aralıkta paylaştığı 2019-2020 ve 2021 yıllarını kapsayan büyüme tahminlerinde yaz döneminde güncelleme yaptı.

Buna göre, banka, Almanya’da bu yıl için takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 1,6’dan 0,6’ya ve 2020 büyüme beklentisini yüzde 1,6’dan 1,2’ye düşürdü. 2021 yılı için de yüzde 1,3 büyüme öngörüldü. Banka, zayıf kalan küresel talebin Alman sanayisine ve ihracatına baskı oluşturmasını aşağı yönlü yüksek revizeye sebep olarak gösterdi. Bankanın büyüme tahmini raporunda, Alman ekonomisinin açıkça ‘soğuma’ döneminde bulunduğuna işaret edilerek, 2018’nin ortasından bu yana, sanayide ihracatın durgun seyretmesinden kaynaklanan zayıf bir ekonomik trendin devam ettiği belirtildi. Banka, GSYH büyümesinin bu yılın ikinci çeyreğinde küçük bir düşüş göstermesinin ardından, üçüncü çeyrekte bir miktar toparlanacağını öngördü. Banka enflasyon beklentisini bu yıl için yüzde 1,4, gelecek yıl için de yüzde 1,8’den revize ederek yüzde 1,5 olarak açıkladı.Küresel ticaret ihtilafları ve Brexit ihracata dayalı Almanya ekonomisini etkilemeye devam ediyor.  

İhracatta nisanda geriledi

Almanya’da mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,7, ithalat da yüzde 1,3 düştü. Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat nisanda bir önceki aya göre yüzde 3,7, ithalat da yüzde 1,3 geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 0,5 düşerken, ithalat  ise yüzde 2,1 arttı. Analistler nisanda ihracatın yüzde 0,9 düşeceği tahmininde bulunmuştu. Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat bu yılın nisan ayında 108,7 milyar euro, ithalat 91,7 milyar euro oldu. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası 17 milyar euro olarak gerçekleşti. Ülkenin bu yılın ocak-nisan dönemindeki toplam ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artarak 445,8 milyar euroya yükselirken, ithalatı da yüzde 4,2 artarak yaklaşık 373 milyar euroya ulaştı. Böylece ülkenin ticaret fazlası bu yılın ilk beş ayında 73 milyar euro oldu.        

 

TİCARİ GERİLEME BÜYÜMEYİ DE ETKİLER

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel büyümeyi yaklaşık 1 yüzde puan etkileyeceğini söyledi. Gurria Japonya’da Bloomberg International’a değerlendirmelerde bulundu. Ticaret savaşı konusunda uyarılarda bulunan Gurria, gittikçe kötüleşerek devam eden ticaret savaşlarına dair belirsizliğin büyümenin düşmanı olduğunu söyledi. ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı, küresel büyüme beklentilerini de kötüleştiriyor. OCED geçen ay 2019 büyüme tahminini % 3.9’dan %3.2’e düşürdü. Gelişen ülke piyasaları büyüme endişelerine faiz indirimiyle cevap verirken ABD ve Avrupa Merkez Bankası da daha güvercin tonda söylemlerde bulundu. Ancak yine de yavaşlamayı önleme becerileri sınırlı kalabilir. Gurria “Asıl soru; Merkez Bankaları’nın ne kadar cephaneleri olduğu, bu da gittikçe azalıyor” yorumunu yaptı.

SANAYİ ÜRETİMİ DE DÜŞTÜ

Almanya’da sanayi üretimi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştü. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı geçici verilere göre, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mart ayına kıyasla yüzde 1,9 geriledi. Sanayi üretimi, Nisan 2018’e göre ise yüzde 1,8  azaldı. Yüzde 0,5 artış olarak açıklanan mart ayı verisi, teyit edildi.  Piyasalar tarafından, ülkede sanayi üretiminin nisanda aylık yüzde 0,4 düşmesi bekleniyordu. Böylece, ülkede sanayi üretiminin nisanda beklenenden çok daha fazla düşüş göstermesi, Avrupa’nın lokomotif ekonomisinde yavaşlama korkularını yeniden artırdı. ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, Almanya’nın nisan ayı sanayi üretimine ilişkin değerlendirmesinde, nisanda sanayi üretimdeki yüzde 1,9 düşüşün, mart ayındaki yüzde 0,5’lik yükselişin ardından geldiğini hatırlattı. Bununda Alman endüstrisi için ikinci çeyreğe hayal kırıklığı ile başlamak anlamına geldiğini ifade eden Brzeski, “ülkede hem sanayi üretimi hem de ticaret, nisan ayında düştü. Bu da Avro Bölgesinin en büyük ekonomisinin yılın ilk çeyreğindeki büyüme hızını koruyamayacağına dair en son kaygıları artırdı.”ifadesini kullandı.        

NE KADAR SIKINTI O KADAR BOL PARA DEMEK     

Küresel piyasalar, hafta genelinde ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen “güvercin” açıklamalarla pozitif seyretti. Ticaret savaşı endişeleri ve jeopolitik risklerin devam etmesine karşın Fed yetkililerinden gelen açıklamaların destekleyici para politikasına ilişkin beklentileri artırmasıyla dünya borsalarında hafta genelinde izlenen pozitif seyir, haftanın son işlem gününde yerini karışık bir görünüme bıraktı. Analistler, Fed’in yıl sonuna kadar bir kez faiz indirimine gideceği beklentilerinin yüzde 100’e yaklaştığını kaydederek, ABD’de bu hafta açıklanan makroekonomik verilerin tahminlerin altında kaldığını söyledi.

 

Exit mobile version