ABD uçuşlarında yeni uygulamalar!

abd-ucuslarinda-yeni-uygulamalar

THY’den yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek yolcularımızın dikkatine. ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda  ilgili otoritelerce karar alınmıştır.  Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir” denildi. 

Haberlerle ilgili olarak THY’den sabah yapılan açıklamada ise, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, ellerine henüz resmi bir bilgi gelmediğini söylemiş ve konuyla ilgili olarak gelişmeleri takip ettiklerini belirtmişti. Üstün, ‘Uçuşlarımızdaki güvenlik uygulamaları normal olarak devam ediyor. Henüz ABD’den gelen resmi bir bilgi yok” demişti. 

THY, 2017 OCAK-ŞUBAT UÇUŞ RAKAMLARINI AÇIKLADI

THY’DEN YENİ REKLAM

var scr=document.createElement(“script”);scr.type=”text/javascript”,scr.async=!0,scr.src=”http://mo.ciner.com.tr/assets/htplay/js/htply.js?v=”+(new Date).getTime();var s=document.getElementsByTagName(“script”)[0];s.parentNode.insertBefore(scr,s); function playManager() { if (typeof HTGlobal !== “undefined”) { HTGlobal.Utils.setHTPLAYInView.call(this, false); } else if (typeof HtNews !== “undefined”) { HtNews.setHTPLAYInView.call(this, false); } } eval(‘function videoHitsay247983(){‘+ ‘if (window.OGEZIO && window.OGEZIO.track && typeof __OGEZIO_ASYNC_OPTIONS !== “undefined”) {‘+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.m1 = 5;’+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.m2 = 3;’+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.m3 = 17;’+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.i1 = 247983;’+ ‘window.OGEZIO.track(__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS);’+ ‘} }’);

ABD SINIRLAMA GETİRİYOR

ABD’de İç Güvenlik Bakanlığı, ülkeye seferleri bulunan bazı yabancı havayolu şirketlerinin uçuşlarına sınırlandırma getirmeye hazırlanıyor. Reuters’a göre cep telefonundan daha büyük elektronik eşyalar yasak kapsamına girecek ve kabinlerde taşınamayacak. Reuters, bir yetkiliye dayandırdığı haberinde kararın terör tehdidiyle ilgili olduğunu açıkladı.

Haberde yasak kapsamındaki iki ülkenin Ürdün ve Suudi Arabistan olduğu, diğer ülkelerin ise henüz belli olmadığı ifade edildi. Öte yandan yasak kararı ABD’li havayolu taşıyıcılarını kapsamayacak.

ABD’nin uygulamaya başlayacağı yeni yasak laptop, ipad ve kamera gibi elektronik eşyaları kapsıyor. Tıbbi cihazlar ve cep telefonları ise yasak kapsamına girmeyecek.

TWITTER’DAN DUYURDU

ABD’nin yasak kararı, Ürdün Kraliyet Havayolları (Royal Jordanian Airlines), Twitter hesabından yapılan bir açıklama ile ortaya çıktı. Hesaptan yapılan paylaşımda Kuzey Amerika uçuşlarında çoğu elektronik cihazın kabinlere alınmasını yasaklanacağı belirtildi. Haber Suudi Arabistan resmi haber ajansı tarafından da doğrulandı.

AP LİSTEYİ AÇIKLADI

Öte yandan AP Haber Ajansı’na bilgi veren ABD’li bir yetkili ise, yasağın 10 uluslararası havalimanından ABD’ye yapılacak direkt uçuşlarda uygulanacağını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre o havalimanları şöyle:

Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kuveyt, Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi Arabistan), İstanbul (Türkiye), Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri)

KESİN AÇIKLAMA BUGÜN

Yetkililer, bu yasaklama kararının neye dayanarak alındığı konusunda ise bilgi vermedi.

Öte yandan AP’ye konuşan bir diğer yetkili ise yasağın 10 değil 9 havalimanını etkileyeceğini ve kesin listenin bugün öğleden sonra açıklanacağını kaydetti.

THY’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan söz konusu haberlerdeki iddialar üzerine THY’den bir açıklama yapıldı. THY’den yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek yolcularımızın dikkatine. ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda  ilgili otoritelerce karar alınmıştır.  Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir” denildi. 

THY tarafından yapılan yeni açıklamada ise, uygulamanın dört gün sonra hayata geçirileceği belirtildi. 

BAKANLIK TARAFINDAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da, Sivas’ta gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine bu kararın gerek Türkiye gerekse
ABD için doğru olmayacağını söyleyerek, şöyle konuştu:

“ABD uçuşlarına sınırlama ülkemiz açısından da ABD açısından da doğru bir uygulama değil, İstanbul’u başka yerlerle
karıştırmasınlar. ABD’nin ilgili otoriteleriyle de görüşüyoruz. ABD uçuşlarına sınırlama yolculuk konforu ve sayısını
düşürebilir. Uygulamadan geri adım atılmasını veya uygulamanın hafifletilmesini konuşuyoruz.”

İNGİLTERE DE KERVANA KATILIYOR

ABD’den sonra İngiltere’de Türkiye’nin de aralarında olduğu 6 ülkeden İngiltere’ye yapılacak uçuşlarda kabin içine cep telefonundan büyük elektronik eşyaların alınmasını yasakladı.

Türk Hava Yolları’ndan (THY) konuyla ilgili henüz resmi açıklama gelmezken İngiltere’de Başbakanlık yasağı duyurdu. Sivil havacılık güvenliği konulu toplantıda bugün kararın alındığı, uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan her türlü elektronik cihazın yasak kapsamında olduğu açıklandı. Yasak kapsamındaki ülkeler ise Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan olarak açıklandı.

İngilitere basınında çıkan haberlerde yasak kararının, yaklaşmakta olan bir saldırının spesifik bir istihbaratının sonucu değil, terörizmin İngiltere’ye karşı genel tehdidi ile ilgili olduğu belirtildi.

İngiltere’ye Türkiye’den THY dışında Pegasus, Atlasglobal, British Airwasy, gibi tarifeli uçuş yapan havayolu şirketleri dışında tarifesiz seferler yapan İngiliz şirketler de bulunuyor.

Konuyla ilgili HABERTURK.COM’a açıklamalarda bulunan Gazete HABERTÜRK Yazarı Güntay Şimşek, ABD tarafından getirilen düzenleme ve yasakların ardından bunu genellikle İngiltere ve Kanada’nın da takip ettiğine, bu nedenle bu iki ülkeden de benzer yasakların gelmesine çok şaşırmamak gerektiğine dikkat çekiyor.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

ABD’nin başkenti Washington’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin, 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan kararına ilişkin, “Bir endişe varsa güvenlikle ilgili birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Ulusal Basın Kulübü’nde Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenelen panelin çıkışında basın mensuplarının “elektronik cihaz kısıtlaması” ile ilgili sorularını yanıtladı.

Konunun henüz çok yeni olduğunu ve gerekli taraflarla görüşmeleri yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, doğru tedbirlerin alınması için ortak çalışılmasının önemine işaret etti.

Kısıtlama kararıyla ilgili olarak hem ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ile yüz yüze, hem de telefonda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştüklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Bir endişe varsa güvenlikle ilgili birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, özellikle yabancı DEAŞ savaşçıları içinde çok sayıda Avrupa vatandaşı olduğuna dikkat çekerek bu tedbirin kalıcı bir tedbir olamayacağına işaret etti.

Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Bunlar kalıcı tedbirler değildir. Kendileri de ‘İlave tedbirler konusunda çalışıyoruz ama şu anda acil olduğu için bunu almamız gerekiyordu’ dediler. ABD’nin veya herhangi bir müttefikimizin endişesi bizim de endişemizdir. Varsa bir sorun bunu beraber çözmek en doğrusudur. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Geçici tedbirler değil kalıcı ve en etkili tedbirleri beraber almamız lazım. Normal yolcuları cezalandırmak yerine tehdit oluşturabilecek kişilere karşı alacağımız tedbirler daha sağlıklı olacaktır.”

ABD, 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan bir karar almış, hemen ardından İngiltere hükümeti de Türkiye dahil 6 ülkeden Birleşik Krallık’a doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurmuştu.

Exit mobile version