ABD, F-35 satışını hazırlanacak rapora bağladı

ABD, F-35 satışını hazırlanacak rapora bağladı

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesini de öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Ulusal Savunma Yetkilendirme yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nden 66’ya karşı 351 oyla geçti. Tasarı, 2019 mali yılı için Pentagon’a toplam 709.2 milyar dolar harcama yetkisi veriyor. Tasarıda son dönemde Türkiye ile ABD arasında gerginliği neden olan F-35 savaş uçaklarının durumu da bulunuyor. Tasarıda Savunma Bakanı’ndan Türkiye ile ilişkilerin durumu hakkında bir rapor hazırlaması ve bu rapor hazırlanana kadar F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışının askıya alınması öngörülüyor. Tasarısın Senato versiyonu da yasalaşma yolunda ilk aşamayı geçti ve bu versiyonda Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması talep edildi. Tasarının bu versiyonu Komite’nin ardından Senato’da oylanacak.

Tasarının Senato’da da görüşülüp kabul edilmesinin ardından her iki yasama organından temsilciler bir araya gelerek, iki farklı versiyon üzerinde görüşmeler yürütecek ve tasarıya son halini verecekler. Tasarının ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulacak nihai şeklinde, Türkiye’ye F-35 satışı ve Türkiye’nin programdan çıkarılmasıyla ilgili bu maddelerin yer alıp almayacağı henüz belli değil.

S-400’e gönderme

Tasarının “ABD’nin Türkiye Cumhuriyeti İle İlişkilerinin Durumu Hakkında Rapor” kısmında iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginlikler ve ilişkilerin geleceği masaya yatırılıyor.

Özellikle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri almasına dikkat çekilirken bu durumun ‘ortak silah geliştirme çalışmalarını olumsuz etkileyebileceği’ ifade ediliyor. Bu satışın ABD ile Türkiye tarafından halihazırda ortak olarak kullanılan diğer silah sistemlerine etkisi de soruşturuluyor.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde kabul edilen versiyondaysa Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması halinde, Başkan’ın yaptırım uygulamaya sokması isteniyor. Tasarıların ayrı taslaklar halinde görüşülüp kabul edilmesinin ardından yasalaşmasının aylar sürmesi tahmin ediliyor.

Exit mobile version