20’nci Uluslararası Tiyatro Festivali, 2 Mayıs’ta başlıyor.

20'nci Uluslararası Tiyatro Festivali, 2 Mayıs'ta başlıyor.

Festival, 2 Mayıs 2019 Perşembe günü saat 14.00’te, konuk ekiplerin yanı sıra Trabzonlu tiyatroseverlerin de katılacağı, Atatürk Meydanı’ndan ‘Haluk Ongan Sahnesi’ne yapılacak yürüyüşle başlayacak. Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Korkut Ata’ adlı oyunla açılışını gerçekleşirecek festival 19 Mayıs’ta sona erecek. Festival hakkında Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Saliha Karahasan ile görüştük.

Bu festivalde hangi ülkeler var?

Ukrayna, Hırvatistan, Yunanistan, Fransa, Romanya, Gürcistan, İspanya ve Rusya dan gelen tiyatro topluluklarının misafir olacağı bir festival olacak.

Ayrıca bu sene Rusya ile bir kültür ortaklığımız var biliyorsunuz, Bu kültür ortaklığını da festivalimizin içerisinde değerlendirdiğimiz ve bizden bir yönetmen arkadaşımızın yönetmenliğini yaptığı Genç Werther’in Acıları adlı oyunla Trabzon seyircisiyle buluşacak.

Daha önceki festivalleri dikkate alarak konuşacak olursak ne gibi yenilikler var?

Ben prensip olarak her sene bir önceki senenin başarısının ya korunması gerektiğine ya da üzerine eklenmesi gerektiğine inanıyorum. 7 Aylık hızlı bir çalışmanın sürecinde bu sene festivalimiz için daha büyük bir kortej planladık. Festival Kortejini 2 Mayısta 14:00’da Atatürk Alanı’nda şehrimizden geçecek olan ve bütün sivil toplum örgütleri, sanat kurum ve kuruluşlarının seyircilerinin olduğu küçük konseptlerle de zenginleştirdiğimiz bir festival korteji olacak. Açılışını Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun 19:00’da Korkut Ata oyunuyla yapacak.

Bu sene Festivalimiz içerisinde bir festival çadırı da olacak. Hemen Haluk Ongan Sahnesi’nin yanında bir festival çadırı yaptık. Olgunlaşma Enstitüsü’nden Halk Eğitim’den destek alarak gelen ülkelerin günde yaklaşık 350 seyirciyle buluşan Haluk Ongan Sahnesi’nin bizim ayrıca şehrimizi tanıtan, bütün sanatsal dallarla da karşılaştırmak, kültürümüze ait küçük objelerle buluşturmak ve sonra kendi ülkelerine de tiyatronun bağıyla hediyelerini götürme noktasında bir ilki yaptık.

Festival hazırlık sürecinde ne gibi zorluklar yaşadınız?

Ben 24 yıl sonra şehrime geldim. 14 yıl Ankara, 8 yıl Adana’da görev yaptıktan sonra almış olduğunuz sorumlulukları yerine getirmekte büyük bir titizlik içerisindeyseniz en iyi bilgiyi ve seçmiş olduğunuz ve pozisyonunuzun da gerektirdiği sorumluluk dolayısıyla en iyi ve en güzel hizmetle buluşturmak istiyorsunuz seyircinizi. Bu gayretle bütün ekip arkadaşlarımızla birlikte biz çok dallı bir festival ağı kurduk. Bu festivalin Hüseyin Kazaz’da devam edecek olan bir ayağı var, atölye çalışmalarını yine aynı şekilde titizlikle planladığımız bir ayağı var, 2-16 mayısta hem Halil Ayan İdari Sahnemizde atölye çalışmalarımızı yapacağımız dolu dolu bir festival programımız var.

Sizce Trabzon halkının tiyatroya ilgisi nasıl?

Çok iyi. Ben her zaman bu tür durumlarda sorumluluğu kişilerin kendi yönetim kalitelerinden ve enerjilerinden yola çıkarak işletmeye çalışan bir bakış açısına sahibim Yaklaşık 7 aydır geçtiğimiz sezona 2000 seyirci fark atarak bir sezonu geçiriyoruz Trabzon seyircisiyle. Bu 5. Oyunumuz olarak ve iyi bir repertuar yapmayı, o repertuarı en iyi şekilde seyirciyle buluşturmayı başardığınız zaman Trabzon seyircisi gereken ilgiyi alakayı size gösteriyor. Büyük bir enerjiyle, fedakarlıkla yürüttüğümüz programın karşılığını onlardan bu memnuniyetle almak bütün yorgunluklara değiyor.

Bu festivaller işin açıkçası büyük bir külfeti de beraberinde getiriyor.

Nasıl çıkıyorsunuz bu işin altından?

Bu festivalin en büyük ev sahipliği Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Kurt’un önderliğinde büyük bir bütçenin olduğu bir festival. Diğer Taraftan da bu festivalin çok büyük bir takviyesi şehrin kendi içinden çıkan, Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç, Trabzonspor Genel Müdürü Sayın Sinan Zengin, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Sayın Suat Hacısalihoğlu. festivale gelen misafirlerimizin konaklamasında ve diğer bütün ihtiyaçlarımızın karşılanmasında Zorlu Grubu’na sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Sanata sanatçıya değer verdikleri ve katkı sağladıkları için.

Trabzon halkına bir çağrınız olacak mı?

Onlar ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Çok özenle seçtiğimiz ve büyük yatırımlarla planladığımız bu ülkelerin oyunlarını kaçırmamaları konusunda, biletlere ulaşmada hızlı davranmalarını tavsiye ediyorum. Böyle güzel bir programı onlarla paylaşmış olmaktan mutluluk duyuyorum.

Son sözleriniz?

16 Mayısta festivalimizin saat 15:00’da kapanışını yapacağız ve akşam küçük bir resepsiyonla birlikte festival kapanışımızı seyirciyle buluşturacağız. Festival bittikten sonra 23 Mayıs ve 31 Mayıs tarihleri arasında bu sene ilkini düzenleyeceğimiz Orda bir Köy Var adlı köy okulları Trabzon Devlet Tiyatrosu buluşmasına imza atacağız. Bir hafta süren bir buluşma olacak. Bütün Kaymakamlıklar, Milli Eğitim Müdürlükleri ve öğretmenlerle Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun işbirliği içerisinde olduğu bir programı planlamayı ve çocukları tiyatroyla buluşturmayı büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Bu program bittikten sonra geçen yıl başlayan Nöbetçi Tiyatro adlı tasarrufun Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda da devam edeceğini belirtmek isterim. Ayrıca Korkut Ata adlı oyunumuz Haziran ayının ilk iki haftasında da Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak.

 

Exit mobile version