2020 Türkiye’de Evliya Çelebi Yılı olmalı

image-15409357321996796024

Dünyaya anlatacak hikayeleri olan ülkeler kazanır. Bu, sanatta, edebiyatta, ekonomide, sporda ve turizmde fazlası ile böyledir. Türkiye’nin insanlara anlatacak çok hikayesi vardır. Çoğu da tarihten mirastır ve hazır olarak ellerimize verilmiştir. Tek yapmamız gereken bu hikayeleri doğru sunum ile bütün Dünya ile paylaşmaktır.

Tarihten gelen en değerli hikayelerimizin yazarlarından birisi Evliya Çelebi’dir. Bizim adımıza gezmiş, görmüş ve döneminin muhteşem bir belgeselini miras bırakmıştır

Çağdaş gezginlerin Atası- Evliya Çelebi

Bu coğrafyanın tarihinde seçkin bir yeri olan Evliya Çelebi, bir anlamda gezginlerin atası sayılabilir. Günümüzün tek tip turist profilinden farklı bir seyyah olarak kabul edilmelidir.

Gittiği yerlerde pasif bir izleyici kalmaktan ziyade, dikkatli bir gözlemci olmuş ve önemli bilgileri kaydederek geleceğe bırakmıştır.

Evliya Çelebi, günümüzün yaygın trendi olan gezme, görme ve deneyimleme gezilerini bundan yüzlerce yıl önce yapmıştır. Bu anlamda bir ilktir. Gözlemlerini ve yorumlarını 10 ciltlik Seyahatname adlı eserinde toplamıştır.

Kaleme aldığı notlar, o dönemin ekonomisi, sosyal hayatı, doğası ve kültürü hakkında bilgiler vermektedir. Notlarında kimi zaman mizah, kimi zaman da hüzün vardır.

Türkiye, Evliya Çelebi ile turizmi bir araya getirmeli ve Dünya gezginler hareketi için bir öncül ve bir marka oluşturmalıdır. Zira, o dönemdeki misyonu, günümüzün gelişen seyahat eğilimleri ile bire bir örtüşmektedir. Yeni gezginlere Evliya Çelebi’yi anlatmalıyız.

Gezdiği yerlere bakmak o döneme göre nasıl zor bir işi başardığını gösterecektir.

27 Nisan 1640 Bursa-İstanbul-İzmit

Ağustos 1640 Trabzon-Karadeniz’de fırtına

Ekim 1640 İstanbul 1645 Hanya Seferi

1646 Erzurum-Azerbaycan-Ermenistan-Gürcistan

Kaynak : İlgili 2020 Türkiye’de Evliya Çelebi Yılı olmalı haberi Türkiye’nin en çok okunan turizm portalı Turizm Aktüel tarafından haberleştirilmiştir.

Exit mobile version