Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın düzenlediği Opera Ödülleri, 10. yılında da düzenlenen görkemli ödül töreniyle sahiplerini buldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle hazırlanan ve operamızın başlangıcı sayılan ‘Özsoy’ operasının ilk temsilinin yıldönümünde verilen ödüllere Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ev sahipliği yaptı.
Ödül töreninin açılış konuşmasını Semiha Berksoy Opera Vakfı Başkanı Zeliha Berksoy yaptı. Zeliha Berksoy, ‘Bu yıl ödül alan sanatçılarımızla birlikte bugüne kadar 117 sanatçıya Opera Ödülleri verildi’ dediği konuşmasında Atatürk’ün çoksesli müzik ve opera sanatına karşı duyduğu sevgi, inanç ve coşkudan söz etti. Berksoy, ‘Kolay değil bir ödülü 10 yıl devam ettirmek. Son yıllarımızda Denizbank bize destek oldu. Ondan önce kendimiz vakıf olarak büyük zorluklarla yaptık. Ama buradaki en büyük güç, tabii ki jüri üyelerimiz’ diye konuştu.
Seçici kurul tarafından Mustafa İktu Onur Ödülü’nün kazananı Murat Duyan, Ferhan Onat Onur Ödülü’nün sahibi ise Mine Yenice Kurtoğlu olarak belirlendi. Denizbank Özel Ödülü’nü Kamran İnce kazandı. Gecenin sonunda ise Semiha Berksoy Özel Ödülü Zeliha Berksoy ve İlber Ortaylı tarafından verildi. Özel Ödülün sahibi Borusan Sanat oldu. Ödülü Borusan Sanat adına Aydın Dorsay aldı. Dorsay, vakıf başkanı Zeliha Berksoy’a ve seçici kurul üyelerine teşekkür etti. Gece, ödül sahibi sanatçıların yer aldığı konser programının ardından kokteyl ile sona erdi.
2019 Semiha Berksoy Opera Vakfı Opera Ödülleri’ni kazananlar şöyle:
En İyi Genç Kuşak Opera Sanatçısı: Faik Mansuroğlu (bariton)
Türk Operasına Emek Veren Yabancı Uyruklu Sanatçı: Medine Tuganova (mezzosoprano)
En İyi Erkek Opera Sanatçısı: Levent Bakırcı (bariton)
En İyi Kadın Opera Sanatçısı: Ferda Yetişer (mezzosoprano)
En İyi Opera Rejisörü: Recep Ayyıldız
En İyi Opera Orkestra Şefi: Alexandru Samuil
Vakıf Başarı ve Saygı Ödülleri: Meral Manizade, Işık ve İsmet Kurt, R. Altuğ Dilmaç ve Elisabetta Di Stefano.
‘BU DURDURULAMAZ BİR AKINTI’
Semiha Berksoy Ödülü’nü Zeliha Berksoy ile birlikte takdim eden İlber Ortaylı törende bir konuşma yaptı. Ortaylı, devletten gördükleri destek bakımından ‘Bugünün sanatçıları 1960’lı yılların sanatçıları kadar talihli değiller’ dediği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Türk operasının 85. yılı… Yaşayanlar 15 yıl sonra 100. yılını kutlayacaklar. Ümit ederim, o zaman daha başka bir ortam olacak. Bu (Özsoy Operası), İran Şahı’nın gelişi şerefineydi… Döner dönmez de İran’da operayı kurmak için gerekenleri yaptı. Ve İran’da opera bugün de yaşıyor, ne olursa olsun yaşıyor. Hep de var olacak. Bunun kıvılcımı Ankara’da atıldı.
Burada yaşanmıyor derseniz haksızlık etmiş olursunuz. Yaşıyor, insanlar ne olursa olsun opera sanatına hizmet ediyorlar. Dünyanın dört bir yanında Türk opera sanatçıları sahnede. Bu çok önemli bir şeydir. Opera dönemecini dönen toplumlarda organizasyon daha başka oluyor. Ne yaparsanız yapınız, bir gün Verona’daki opera festivalinde temsil bittikten sonra sokaktaki kahvelerde otururken önünden geçen sanatçıları ve onların arasında Türk opera sanatçısını alkışlamak için ayağa kalkanları görürsünüz. Bu durdurulamaz bir akıntı. Bu ödül ve vakıf bu bakımdan çok çok önemli…
İlgili 2019 Semiha Berksoy Opera Vakfı ‘Opera Ödülleri’ verildi haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.