Yeni Nesil Yeni Bağımlılık

1

Her yıl hızla değişen ve gelişen teknoloji peşinde birçok avantajı da getirir. İstenilen bilgiye her an her yerde ulaşmaktan tutunda yapay zekaya kadar sayısız faydası sayılabilir. Teknoloji sayesinde daha rahat ve konforlu yaşam şartlarına sahip olduk. Gelişen teknoloji pek çok ürünün ortaya çıkmasına da imkan sunar. Bu ürünlerin içerisinden en yaygın kullanılanlar ise cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler denilebilir. Hemen hemen herkesin rahatlıkla sahip olabildiği bu cihazlar günümüzde pek çok işe yarar. İletişim, eğitim, sosyalleşme, iş ortamları gibi her alanda sıklıkla kullanılırlar. Küçük yaşlardaki çocuklardan itibaren her kitle tarafından tercih edilir. Günün büyük bir kısmında kullanılan bu cihazlar bir sorunu ortaya çıkardı; Teknoloji Bağımlılığı. Günümüzde teknoloji bağımlılığıyla ilgili pek çok açıklama bulunmaktadır.

Teknoloji bağımlılığı, bireyin cihaz kullanımındaki kontrolünü kaybederek, sınırsız sürede kullanılmasına denebilir. Bu durumun pek çok zararı vardır. Çoğu kişi bu durumun farkında olmadığı gibi böyle bir sıkıntısının olduğunu kabul etmez. Çocuk ve ergen grubunda daha sık karşılaşılan bu durum yetişkinlerde de varlığını gösterir. Uzmanlar tarafından bu durumun önlenmesi için yapılması gerekenler sıklıkla belirtilir. Bu bağımlılık türü diğerleri gibi kontrol edilmesi ve ortadan kaldırılması gereken bir durumdur. Fiziksel ve ruhsal olarak birçok sorun ortaya çıkarır. Fiziksel olarak organların zarar görmesinin yanı sıra ruh sağlığı da fazlasıyla etkilenir. Sosyal hayattan kopan, dünyasını teknolojiden oluşturan bireylerin bu bağımlılıktan kurtulması için çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Teknoloji bağımlılığıyla ilgili araştırmalar yapan kurumlardan biri de UNICEF’tir.

UNICEF Dünya Çocuklarının Durumu Raporu

Teknoloji bağımlılığıyla ilgili pek çok kurum her yıl belirli bir düzenle raporlar hazırlamaktadır. Bunlardan biri de UNİCEF Dünya Çocuklarının Durumu başlıklı raporlardır. Dijital dünyada çocuğun yerini ve durumunu konu alan bu rapor pek çok veri içerir. Yapılan araştırmalarda 15-24 yaş grubu internete en çok bağlanan grup olarak belirlenmiştir. Dünya genelinin yüzde 48’i internete bağlanırken gençlerin yüzde 71’i sürekli çevrim içi olduğu kayıtlara geçer. UNICEF’in yaptığı tahmini araştırmalara göre 18 yaşından küçük çocuklar tüm dünyadaki internet kullanıcılarının üçte birini oluşturur. Teknoloji bağımlılığının yaşı her yıl daha da küçülmeye devam etmektedir. Bu durum günümüzde çocukluk dönemine adım atar atmaz başlamaktadır. Rapora göre bazı ülkelerde 15 yaşından küçük çocuklar, 25 yaşından büyük bireyler kadar iyi bir internet kullanıcısıdır. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre belirlenen veriler, her ülkeye ve yaş aralığına göre değişim gösterir.

Cep telefonu, tablet gibi cihazlar aile bağlarının önemli olduğu ülkemizde bu kültürün yok olmasına neden olur. Odadan çıkmayan çocuklar, sürekli akıllı telefonlarda ya da bilgisayarlarda vaktini geçirmeye başladı. Sadece çocuklarda değil yetişkin grubundaki bireyler de vaktinin çoğun bu şekilde geçirmektedir. Tüm dünyada bu bağımlılığın sosyal ve ruhsal sorunları gözlemlenmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi için pek çok çalışma yapılmaktadır. Bireylerin bilinçlenmesi ve zamanını verimli geçirmenin kıymetini anlaması için uğraşan araştırmacılar Teknoloji Bağımlılığı ile mücadele etmenin yollarını bireylere göstermektedir. UNICEF’inde bu amaçla hazırladığı raporda özellikle çocukların dijital dünyadaki yerini belirtmek ve zararları yok etmenin bazı yolları anlatılmaktadır. Rapora ulaşabilmek için;

http://www.unicef.org.tr/files/bilgimerkezi/doc/SOWC_2017_SUM_TR.pdf

Dileriz bu raporlar ve çalışmalar bir an önce faydasını gösterir. Bireyler zamanın ve iletişimin kıymetini çok geç olmadan anlar.

Exit mobile version