​INSTAGRAM SAYFALARININ BİZE ANLATTIKLARI

YIMG_891548-A70EAE-292F20-AD2BD5-8D82F3-46D3E2-1

Malumunuz Instagram günümüzdeki en popüler sosyal medya uygulamalarından biri haline geldi. Haliyle, görüşmelerimde ve danışan hikayelerinin içinde çokça geçer oldu. Geçen gün Instagram’da dolaşırken sayfaların, kullanıcılarının kişilik yapılanmalarını ne kadar çok yansıttıklarını düşündüm. Ve bunu maddeler halinde yazmaya karar verdim. Fakat peşinen söyleyeyim, hiçbir tespitim kesinlikle teşhis niteliğinde değildir. Lütfen yazıklarımı magazinsel boyutta değerlendirin.

Narsisistik Kişilikler

Narsisist kişilikler, içlerinde bulunan yoğun değersizlik duygusu sebebiyle kendilerini değerli kılacak somut veriler arar. Sürekli bir onaylanma ihtiyacı vardır. Narsisist bir Instagram kullanıcısı için aldığı “like” ve “takipçi” sayıları büyük önem taşır. Her bir like için bir başka sevinirler. Diğer insanların gözünde değerli hissetmeleri, kendi gözlerindeki değerlerini arttırır.

Instagram’daki sentetik ilişkiler ağı narsisistlere samimi gelir. Çünkü gerçek ve saf sevgiyi hiç yaşamamışlardır.

Bu kişiler ya hep ya hiç tarzı düşündükleri için, fotoğraflarından tam emin olmadan paylaşım yapmazlar. Bazılarının sayfaları az ama iyi düşünülmüş fotoğraflarla doludur.

Paylaşımlarının altına hoşlanmadıkları bir yorum yapılmışsa yorum hemen silinir.

Instagram’ın hikaye kısmına, sadece ilgi göreceğine inandıkları şeyleri koyarlar.

Ürettikleri sahte kendilik için Instagram dünyası büyük bir nimettir. Kendilerini olmak istedikleri gibi (aslında diğer insanların onlardan olmalarını istediği gibi!) gösterebilirler. Buna zamanla kendileri de inanır. Instagram sayfası ve gerçek hayatı arasında uçurum olan birçok insan tanıdığınıza eminim.

Büyüklenmeci narsisistlerin sayfalarında genelde kendi selfieleri vardır. Farklı açılardan çekilmiş ve filtrelenmiş aynı yüzden onlarca gönderi mevcuttur. Bu kişiler kendilerini teşhir etme ihtiyacı hissederler. Çünkü erken çocukluk döneminde birincil bakıcıları onları tabiri caizse “görmemiştir” ve görülmeye ihtiyaçları vardır.

Instagramda “en iyi” neyse onu bulup çıkartırlar. “En iyi”den kastım en çok takipçisi olan tabii ki. Mesela, en iyi modacıdan en iyi kıyafet, en iyi takıcıdan en iyi aksesuar…

Gizli narsisistik özellikler gösterenler birini idealize edip sürekli onu yüceltebilirler. “Kocişim ile havuz keyfi” gibi… Veya bebekleri olur, sanki dünyadaki tek ve/veya en muhteşem bebek onlarınki gibi bebeklerinin her anını koyarlar.

Narsisistik kişiliklerin derinlerinde utanç duygusu vardır. Kendilerini diğerleri ile kıyaslayabilir ve bazen depresif hissedebilirler.

Aşağılayıcı narsisistler sürekli birilerini eleştirip, belirli sayfaların altına olumsuz yorumlar yaparlar. Hatası olanı bulup çıkarmaya bayılırlar.

Bazı teşhirci narsisistler her anlarını Instagram’dan paylaşırlar. Hikaye kısmı sürekli doludur. Bunu da diğer kişilere yardım için yaptıklarını düşünürler.

Bazıları çok kıskançtır. Partnerlerini yakalamakta ustalaşmışlardır. Usta stalkerlardır.

Hatta bazen partnerlerinin Instagram şifresini de ele geçirirler. Burada korktukları şey yalnız kalmak değil, suistimal edilmektir. Gururlarının kırılmasını istemezler.

Zaten yapılan araştırmalar Instagram kullanıcılarının çoğunun narsisistik eğilimde olduğunu gösteriyor. Ben de dahil.

Borderline Kişilikler

Bu kişilerin en büyük korkusu yalnızlıktır. Instagram’ı partner bulma aracı olarak kullanabilirler.

Duygu durumları hareketli olduğu için bir bakarsınız hesapları kapanmış, bir bakarsınız yine açılmış. Gizlilik için de aynı durum geçerlidir.

Genellikle fotoğrafları çok çekicidir. Dudaklar, göğüsler, kalçalar, kaslar ön planda olabilir. Tabii ilişkide oldukları kişiler bu gönderileri uygun bulmazsa gönderiler hemen kaldırılır.

Partnerlerinden yeterli ilgi ve sevgiyi göremedikleri takdirde Instagram yeni bir partner bulmak için birebirdir. Bunun için gerek hikaye kısmı gerek instamessage kullanılabilir.

Eski sevgilileri ile dolaylı iletişim kurma mecrası yine Instagram’dır. Sadece çiftin anlayabileceği bir fotoğraf koyulur. Gerekli mesaj yerine ulaştırılır.

Çoğu zaman sevgi pıtırcığı olurlar. Çeşitli gönderilerin altına kalpler, kelebekler yaparlar. Bu kişilerden etkilenmemek gerçekten zordur.

Onları kızdıran birileri olursa öfkelerini Instagram yoluyla ifade edebilirler. Radikal bir paylaşım yaparlar. Gönderinin altına esaslı bir açıklama yaparlar.

Bu kişiler de narsisist özellikteki kişiler gibi usta stalker olabilirler. Sevgililerinin hesaplarını ele geçirebilirler. Fakat burada temel sebep sevdiği insanı kaybetme ve yalnız kalma korkusudur.

Şizoid Kişilikler

Genellikle Instagram hesapları yoktur. Bir arkadaş edinmek bile bu kadar zor iken onlarca insanı takip etmelerini beklemek saçma olurdu .

Instagram hesapları varsa bile çok az kişi ile takipleşirler. Takipçilerinin artmasından pek hoşlanmazlar.

Yaratıcı ve sanatsal hesapları takip ederler.

Bu kişiler için dışsal dünya güvenli değildir. Bu sebepten mümkün olduğu kadar diğer kullanıcılarla etkileşime geçmeme eğilimi gösterirler.

Bazen anlaşılmamak için fake hesap açarlar.

Diğer kullanıcıların sınırlarına çok saygılıdırlar. Kimsenin Instagram hesabını ele geçirmeye çalışmazlar.  

Paranoid Kişilikler

Bu kişiler insanlara güven duymakta zorlandıkları için hesapları genelde gizlidir.

Özel bilgilerini vermemeye, profilden fotoğraf koyamamaya gayret gösterirler. Kötü amaçlar için kullanılmasından korkarlar.

E durum böyle olunca çok fazla gözlem şansınız da olmuyor. 

Depresif Kişilikler

Bu kişiler nefret ve eleştirilerini dışa değil, kendilerine yöneltirler. Dolayısıyla paylaşımları da depresiftir.

Hayırsever ve yardımsever insanlardır. Yuva arayan bir kediye bir ev bulabilmek için onlar için paha biçilemezdir.

Kendilerini diğer kullanıcılarla karşılaştırırlar ve yetersiz hissederler.

Özlü sözler paylaşırlar. Hayat onlara sürekli ders verdiği için onlar da sık sık bu dersleri takipçileriyle paylaşırlar.

Obsesif Kompulsif Kişilikler

Bu kişilerin paylaşımları mükemmel olmalıdır. Eğer kare 2 cm kayıksa o fotoğraf konulamaz.

Gönderinin yorumu için bazen saatlerce düşünürler. Her kelimeden emin olurlar.

Gönderileri ile ilgili kendilerinden yüksek beklentileri vardır. Bu beklentileri karşılayamamaları durumda suçlu hissederler.

Kuralına uygun oynarlar ya da hiç oynamazlar. Her gün aynı saatte gönderi paylaşırlar. Düzenli paylaşım yapmaya çalışırlar. Ya da neredeyse hiç paylaşım yapmayabilirler.

Bazı batıl inançları vardır. Instagram’da gideceği yerin biletini paylaşırsa o uçak düşer mesela

Histerik Kişilikler

Bu kişiler sevgi, ilgi ve erotik yakınlığa yoğun bir gereksinim duyarlar. Bu sebeple paylaşımları da bu ihtiyacı karşılamak üzere olur.

 

Çekici, seksapelitesi yüksek fotoğraflar koyarlar.

Instagram’ı cinsellik için partner bulma aracı olarak kullanabilirler.

Çok yaratıcı gönderileri ve yorumları da vardır.

Çoğunuzun “ee, Peki sağlıklı insanın Instagram sayfası nasıl olur?” diye sorduğunu duyar gibiyim. Ruhsal olarak sağlıklı bir kişi, gerçek hayatta gerçek kendilikte yaşar. Bu tür sosyal platformlara kendini daha iyi hissetmek için ihtiyaç duymaz. Instagram gibi uygulamalar onun için sadece paylaşmak demektir. Sosyal medya onun için bir amaç değil, sadece bir araçtır. Onun zaten sevgilisi, dostları ve kendine güveni vardır. Anı yaşamayı sever. Paylaşımları mükemmel değildir, doğaldır. Pek tabii ki böyle hesaplar da çok ilgi çekmez ve göze batmazlar.

Rüveyda Ç. YILMAZ 03 Eki 2017

Bu köşe yazısı Türkiye’nin en genç gazetelerinden Yeni Birlik‘te yazılmıştır. Eğer köşe yazarının yazısıyla ilgili düşüncelerinizi paylaşmak istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yeni Birlik Gazetesi’ni Gazete Bayilerinden Temin Edebilirsiniz.

Exit mobile version