YSK, erken seçim takvimi çalışmalarına başladı. Genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için iki süreçli seçim takvimi belirledikten sonra seçime girme yeterliliğine sahip siyasi partiler tespit edilecek, seçmen listeleri askıya çıkarılacak, Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığı’na veya YSK’ya başvurular başlayacak. İttifak yapacak partiler protokollerini YSK’ya bildirecek. Bundan sonraki tüm süreçler de takvime göre işleyecek.
Bu arada İYİ Parti’nin seçime katılma yeterliliğine sahip olup olmadığı konusu da YSK tarafından incelenecek. Siyasi partilerin seçime katılması için Siyasi Partiler Kanunu’nun 36. maddesinde yer alan “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir” koşulları yerine getirmesi gerekiyor. Bu koşulların, oy verme tarihinden en az 6 ay evvelki tarihte birlikte gerçekleşmesi gerekiyor. Bu kapsamda YSK, seçime girecek partileri belirlemek için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan partilerin teşkilat kütüğünü isteyecek. YSK, 36. maddede öngörülen düzenleme uyarınca, partilerin, illerin en az yarısında oy verme gününden yani 24 Haziran 2018’den en az 6 ay önce teşkilatını kurup kurmadığını ve büyük kongrelerini yapıp yapmadığını inceleyecek. Bu koşulları sağlayan partilerin seçimlere girme yeterliliğine sahip olduğu belirlenecek ve bu liste, Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle ilan edilecek. listede ilan edilmeyen partilerden itiraz gelmesi halinde YSK, durumu tekrar ele alabilecek.
Aralıkta reddetmişti
İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, 5 Aralık 2017’de YSK’ya başvurarak, güncel yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri listesini almak istemişti. YSK, İYİ Parti’nin bu başvurusunu, 14 Aralık 2017’de reddetmişti. Kararda, Yargıtay Başsavcılığı’nca kurula gönderilen cevabi yazıya yer verildi. Yazıda 25 Ekim 2017’de kurularak tüzel kişilik kazanan İYİ Parti’nin 24 Kasım 2017 tarihli yazı ile 1. Olağan Kurultayı’nı 10 Aralık 2017’de yapacağını, ilk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde kurultayın 12 Aralık 2017’de olacağının bildirildiği, ancak kurultayın yapıldığına ilişkin belgelerin Başsavcılığa ulaşmadığı, partinin 8 Aralık 2017 tarihi itibariyle kuruluşu bildirilen bir il ve ilçe teşkilatının da bulunmadığının belirtildi.
‘41 ilde teşkilatı yok’
Kararda ayrıca Yargıtay Başsavcılığı’nın 12/12/2017 tarihli 053 sayılı yazısından, İYİ Parti’nin 8 Aralık 2017 itibarıyla kuruluşunu bildirdiği herhangi bir il veya ilçe teşkilatının da bulunmadığı, dolayısıyla bir ilde teşkilatlanmak için o ilin ilçelerinde de kongre yapmadığı, bu suretle en az 41 ilde teşkilatlanmadığı anlaşıldığı ve TBMM’de de grubu bulunmadığından talebinin reddedildiği de kaydedilmişti.
B planı ittifak
Kulislerde, YSK’nın son olarak nisanda yaptığı incelemede de aynı görüşü oluşturduğu, İYİ Parti’nin seçime katılamamasının güçlü bir ihtimal olduğu konuşuluyor. Bu yönde bir karar çıkması durumunda İYİ Parti’nin ittifak yasasındaki imkandan yararlanarak, Saadet Partisi, Demokrat Parti ile ittifak yapıp, listelerinden seçime girebileceği iddia ediliyor. İYİ Parti’de ise gerekli koşulların tamamlandığı, seçime girilebileceği görüşü hakim. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise partisinin seçime girme yeterliliği bulunmadığına karar verilmesi halinde de 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olabilecek.