Yapay zekanın (AI) getirdiği teknolojik gelişmeler, yeni bir inovasyon ve yaratıcılık çağını başlattı. Yapay zekanın hızla ilerlemesi, kimilerinin pastoral bir ütopyaya yol açacağını öngördüğü, kimilerinin ise insanlığın sonunu getireceği uyarısında bulunduğu pek çok söylenti yarattı.
Sanat Üretimi:
- Otonom Sanatçılar: Yapay zeka, resim, müzik, edebiyat ve diğer sanat dallarında eserler üretebilir. Örneğin, AI algoritmaları tarafından oluşturulan tablolar, klasik müzik besteleri veya şiirler mevcut.
- Araç Olarak Kullanım: Sanatçılar, yapay zekayı yaratıcılık süreçlerinde bir araç olarak kullanabilir. Örneğin, generatif adversarial ağlar (GANs) kullanarak benzersiz sanat eserleri yaratmak mümkün.
Geleneği modernite ile canlandırıp yapay zeka ile taçlandırmak, sürrealizm ve soyut gibi sanat akımlarından ilham alarak gelenek ve moderniteyi iç içe geçiriyor. Yapay zekanın merceğinden, geçmişin ünlü sanatçılarının ikonik tabloları incelenerek yerine yepyeni sanat eserleri ortaya çıkarıyor. Kökleri zengin bir tarihe dayanan sanat eserleri, günümüzün sürekli değişen kültürel ortamında güncel kalabilmek için, modern trendlerle etkileşim kurmak zorunda.
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde ChatGPT ve Claude.ai gibi üretken yapay zeka yazma araçları ve Midjourney ve DALL-E gibi görüntü oluşturucuların daha iyi ve daha geniş çapta kullanılabilir hale gelmesiyle, yapay zeka neredeyse bilince ulaşmış durumda.
Harvard Gazete’sinde yayımlanan bir makaleye göre, yapay zeka tarafından üretilen sanatın gerçek sanat olarak kabul edilip edilmeyeceği ve bunun çeşitli sanat alanları üzerindeki etkileri araştırılarak ve farklı sanatçı ve uzmanlarla yapılan görüşmeler değerlendirilerek aşağıda özetlenmiştir:
Daphne Kalotay (Romancı ve kısa öykü yazarı): Yapay zeka insan yazımını taklit edebilir, ancak gerçek içgörü ve kişisel deneyimden yoksundur ve esas olarak tanınabilir stillere sahip ticari türler için bir tehdit oluşturmaktadır. İnsanların yazdığı hikayelerde bulunan özgünlük ve sürpriz, Yapay zeka’nın kopyalaması için zordur. Tanınabilir stillere sahip ticari türler, Yapay zeka tarafından oluşturulan içerikten en çok risk altındadır.
Yosvany Terry (Müzisyen): Yapay Zeka, medya için kompozisyonda kullanılmasına rağmen, müzik performansının duygusal ve anlık yönlerini yeniden üretemez. Yapay Zeka’nın müzik platformlarındaki rolü, daha az bilinen bestecileri önererek bu alanı demokratikleştirebilir. Yapay zeka, canlı müzik performanslarının duygusal ve spontane yönlerini taklit edemez. Kompozisyonda, Yapay zeka film ve TV için müzik oluşturmak için kullanılmıştır, ancak genellikle insan tarafından bestelenen müziğin duygusundan ve sürprizinden yoksundur.
Ruth Lingford (Animatör): Yapay Zeka, özellikle ticari işlerde, bir sanatçının tarzını taklit ederek işbirlikçi olabilir. Bununla birlikte, yapay zekanın dijital hakimiyetine bir tepki olarak animasyonda analog teknikler tercih edilmekte. Yapay zeka, halihazırda bazı animasyon stüdyolarında kullanılıyor ve bir sanatçının tarzını kopyalayarak bir işbirlikçi olarak hareket edebiliyor. Animasyonda analog teknikler için gözle görülür bir tercih var, bu da dijital ve Yapay zeka tarafından üretilen görüntülerin hakimiyetine karşı bir tepki olduğunu gösteriyor. Yapay zeka’nın farklı kaynaklardan gelen görüntüleri birleştirme ve rastgelelik sunma yeteneği, yaratıcı sürecin bazı yönleri olarak görülebilir.
Matt Saunders (Karma medya sanatçısı): Yapay zeka yeni olanaklar ve maddi zeka sunuyor. Mevcut normlara meydan okuyan ve yeni yaratıcı yollar açan hem bir tehdit hem de bir işbirlikçi olarak görülebilir. Yapay zekanın sanatta artan rolünden sosyal ve etik kaygılar ortaya çıkmaktadır.
Moshe Safdie (Mimar ve şehir plancısı): Yapay zeka güçlü analitik yeteneklere sahiptir ancak insan mimarların işlerine kattıkları yaratıcı ve duygusal derinlikten yoksundur. Yapay zeka tasarımların optimize edilmesine yardımcı olabilir ancak insan eliyle yaratılan sanatta bulunan orijinal fikirleri ve duygusal etkiyi bağımsız olarak üretemeyebilir. Sanatta Yapay zeka’nın potansiyeli, yaratıcılığın doğası ve gerçek sanatı tanımlayan manevi ve duygusal unsurlar hakkında soruları gündeme getirmektedir.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekanın yalnızca mevcut işleri artırmakla kalmayacağı, aynı zamanda tamamen yeni alanlarda başka işler de yaratacağı öngörülmektedir. Bu sayede de günümüzde olan bazı meslek gruplarının yok olma tehlikesi olduğu ve insanlar yerine birçok işin yapay zeka tarafından yapılacağı gerçeği yadsınamaz.
Yapay zeka yeni olanaklar ve maddi zeka sunuyor. Mevcut normlara meydan okuyan ve yeni yaratıcı yollar açan hem bir tehdit hem de bir işbirlikçi olarak görülebilir. – KATILIYORUM +1