Yapay zekanın (YZ) toplum üzerindeki etkisi hiç bu kadar belirgin olmamıştı.
ChatGPT’nin 2022’nin sonlarında bilgisayar masaüstlerinde her yerde bulunan bir özellik haline gelmesinden bu yana, üretken yapay zeka ve büyük dil modeli (LLM) araçlarının hızlı gelişimi ve dağıtımı endüstrileri dönüştürmeye başladı ve modern yaşamın birçok yönüne dokunma potansiyelini gösterdi.
2022, jeneratif yapay zekanın (YZ) kamu bilincinde patladığı yıldı. akabinde 2023 ise iş dünyasında kök salmaya başladığı yıl oldu. Dolayısıyla 2024 yılı, araştırmacılar ve işletmeler teknolojideki bu evrimsel sıçramanın günlük hayatımıza en pratik şekilde nasıl entegre edilebileceğini belirlemeye çalışırken, yapay zeka gelecek için çok önemli bir araç olacak.
2023 itibariyle yapay zeka, görüntü sınıflandırma, görsel muhakeme ve anlama gibi bazı kriterlerde insan performansını geride bırakıyor.
Öyle ki ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Bayram Ersoy “yapay zeka ile soru üretip, değerlendirme” yapacaklarını açıklamıştır. Hal böyle olunca bazı kurnaz kişiler, ÖSYM sınavında kopya çekmek için yapay zekayı kullanarak bir düzenek hazırlamış neyse ki güvenlik güçleri sayesinde yakalanmıştır.
Yapay Zeka Gündelik Hayatta Nerede?
İş sektöründen, alışveriş sektörüne kadar gündelik hayata ilmek ilmek işleyen yapay zeka, günün her bir zerresinde boy göstermektedir. Öyle ki en basit alışveriş durumunda bile beğenilen ürünlerin özelliklerini algoritmasına ekleyerek, sıradaki ürünü kişinin beğeneceği kriterlere göre düzenler.
Sağlık alanında da yapay zekanın rolü yadsınamaz, öyle ki Ulusal Tıp Akademisi tarafından hazırlanan bir rapor göre, sağlık hizmetlerinde yapay zekanın üç potansiyel faydasını belirlenmiştir, bunlar:
- hem hastalar hem de klinik ekipler için sonuçları iyileştirmek,
- sağlık hizmeti maliyetlerini düşürmek,
- nüfus sağlığına fayda sağlamak.
Sağlık alandaki çalışmalar, bazı durumlarda yapay zekanın insanlardan daha doğru bir iş çıkarabileceğini göstermiştir. Örneğin, Yapay Zeka, iç organları etkileyen bir kanser türü olan malign mezotelyomadan kimin kurtulacağını tahmin etmede mevcut patoloji yöntemlerinden daha doğru bir iş çıkarmıştır. Yapay Zeka, kolon poliplerini tanımlamak için kullanılır ve kolonoskopi doğruluğunu artırdığı ve kolorektal kanseri yetenekli endoskopistlerin yapabileceği kadar doğru bir şekilde teşhis ettiği görülmüştür.
Bunun üzerine, bir sosyal medya forumunda yapılan çalışmada, sağlıkla ilgili sorular soran kişilerin çoğu, yapay zekâ destekli bir sohbet robotundan gelen yanıtları doktorlardan gelenlere tercih etmiş ve sohbet robotunun yanıtlarını kalite ve empati açısından daha yüksek olarak değerlendirmiştir.
Yapay zeka her ne kadar işlevli olsa da kurnaz insanlar için daha kolay dolandırıcılık yöntemi oluşturmuştur. Yapay zekayı kullanan kurnazlar, kişilerin fotoğraflarına montajlar yaparak, kişileri dolandırmaya kalkmış ve yapay zekayı/teknolojiyi temiz olmayan emeller için kullananlar peyda olmuştur.
Önümüzdeki yıl dikkat etmemiz gereken bazı önemli güncel yapay zeka trendleri:
- Gerçeklik kontrolü: daha gerçekçi beklentiler,
- Çok modlu yapay zeka,
- Küçük(er) dil modelleri ve açık kaynak geliştirmeleri,
- GPU eksiklikleri ve bulut maliyetleri,
- Model optimizasyonu daha erişilebilir hale geliyor,
- Özelleştirilmiş yerel modeller ve veri işlem hatları,
- Daha güçlü sanal temsilciler,
- Düzenleme, telif hakkı ve etik yapay zeka endişeleri,
- Gölge yapay zeka (ve kurumsal yapay zeka politikaları).