Tarihsel süreç boyunca iletişim insanoğlunu ileriye götüren yegâne süreçtir. İletişim ilk başlarda doğadaki seslerin taklit edilmesiyle başlasa da günümüzde milyonlarca yok olan veya olmayan diller mevcuttur. Nitekim “duygu ve düşüncelerimizi ve kalbimize doğan her şeyi dilimizle anlatabiliriz”, bunu iyi anlatıp karşı tarafa ulaştırmak ise dilimizin zenginliği ile alakalıdır (Demirel, 2020: s. 175).
Bugün kullandığımız Türkçe’nin içerisine giren yabancı sözcükler dilimizi post modern bir evrimselliğe sürüklemektedir. Cumhuriyet öncesi kullanılan saray Türkçesi’nde ise “geleyrom, gidoyrom” tabirleri vardır ki bu Türkçe Balkan kökenli muhacirlerin konuştukları Türkçe ile benzerlik göstermektedir. Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun Türk dili üzerindeki çalışmaları ve tabii söylemleri Türk dilinin muhteviyatına ışık tutmaktadır. Nitekim “Türkçe’de ‘bye-bye’ demek, Türk tarihine, Türk egemenliğine ve Türk milletinin geleceğine ‘bye-bye’ demektir” (Sinanoğlu, 2000, s. 35). Tam da bu sebepten ötürü Türkiye Türkçesi dersi tıpkı “hazırlık İngilizce” gibi üniversite öğrencilerine hazırlık olarak okutulması gereken derslerdendir. Türkiye Türkçesi dersi üzerine gerçekleştirilen gözlem neticesiyle dersin temel amacı: dil kavramını, dillerin doğuşunu ve Türkiye Türkçesi’nin ses, şekil ve anlam bilgisi süreçlerini öğrenciye en iyi şekilde öğretip aktarmaktır. Nitekim “Türkçe günümüzde yaşayan diller arasında en eski yazılı eserlere sahip olma, çok geniş bir coğrafyada konuşulma, konuşan insan sayısının çokluğu, sözcük sayısının fazla olması özellikleriyle büyük ve zengin bir dil olarak kabul edilir” (Eker 2002, s. 82-85/ akt. Ersoy, 2022, s. 143). Sözcük sayısının fazla olumu o dilin ne kadar zengin olduğunu göstermektedir (Demirel, 2020: s. 178). “Kültürün en güzel ifade edilme yollarından biri olan edebî eserler, dilin ustaca örülmüş biçimleridir” (Ersoy, 2022, s. 142). “Dil hayatı yansıtır” mesajı, dil öğreniminin sadece teorik bir süreç olmadığını, bireysel yaşantı ve düşünceyle birleştiğinde anlam kazandığını göstermektedir. Türkiye Türkçesi ağızlarının benzer ve farklı özellikleri üzerinde açıklamalarını yapmakta dersin amacını taşımaktadır.
“Türk dili Türk milletinin kutsal bir hazinesidir. O, milletin kalbi, milletin zihnidir.” “Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması milli hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin” Mustafa Kemal Atatürk (Sinanoğlu, 2000). Türkçenin gelişimi ve zenginleşmesi, ancak dilimize sahip çıkmamız ve onu doğru bir şekilde işlememizle/kullanmamızla mümkündür. Eski edebiyat metinlerini, sözlü halk kültürünün mahsullerini ve tarihî eserleri tanımak, dilimizin köklerini sağlamlaştırır ve gelecekteki gelişimi için yol gösterici olur. Türkiye Türkçesi dersi, öğrencilerde bilinci oluşturur ve Türkçeyi yalnızca bir dil değil, bir millî değer olarak ele almayı öğretir. Türkçe’nin zengin söz varlığı, tarihî katmanları ve anlatım gücüyle bir milletin varlık sebebini oluşturduğunu anlamak, ancak bu tür derslerle mümkün olabilir.
Kaynakça
Demirel, M. (2020). Türk Dili. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 175-197.
Sinanoğlu, O. (2000). Bir Nev-York rüyası: “Bye-Bye” Türkçe. Otopsi Yayınları.
Ersoy, R. (2022). Türk Dilinin Gücü Türk Milletinin Gücüdür. Düşünce Dünyasında Türkiz, 1(3), 141-146.