1 Ekim 1983 Tarihli CİA Raporunda Türkiye gündeminde olan kişiler ve haklarında çıkan kısa tanıtım yazısı:
Necdet Calp
Popülist Parti genel başkanı teknokrat ve etkili bir yönetici olarak tanınıyor. Çeşitli illerde valilik yaptı ve Halkçı Parti’yi kurmak için istifa edene kadar Başbakanlık’ta görev yaptı. Uzun yıllardır yasaklı olan Cumhuriyetçi Parti’de faaliyet gösteren 61 yaşındaki Calp’in hatırı sayılır bir siyasi deneyimi var, ancak ulusal şöhret elde etmek için gerekli kişisel varlığa sahip olmadığına inanıyoruz.
Turgut Sunalp
Milliyetçi Demokrat Parti’nin 65 yaşındaki eski generali, hâlâ bir siyasetçiden çok askeri bir adam. Açık sözlülüğüyle ünlü, 40 asırlık hizmetten sonra 1976’da ordudan emekli olmasının nedeni olabilir. Onun anlayışlı ve kararlı olduğunu biliyoruz. Sivil olarak Kanada Büyükelçisi olarak görev yaptı. Geçmişte olduğu gibi belirli ABD politikalarını eleştirmekten çekinmeyecek olsa da uzun süredir devam eden ABD yanlısı görüşlerini sürdürmesini bekliyoruz.
Bülend Ulusu
60 yaşındaki Başbakan Ulusu, Kabine ile iktidardaki askeri konsey arasında etkili bir irtibat görevi görüyor. Eski bir amiral olan Ulusu, hızlı ve sabırlı bir zihne sahip, mükemmel bir takım oyuncusu ve mükemmel bir organizatördür. Raporların çoğu onun kararlı ve kendine güvenen biri olduğunu belirtirken, diğerleri onun eleştirilere açık olduğunu ve yönetime karşı yumuşak sözlü, rahat yaklaşımını not ediyor. 1980 yılında Başbakan olarak atanmadan önce, Savunma Bakan Yardımcısı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı.
Turgut Özal
Turgut Özal, ilk olarak 1980 ekonomik istikrar programını tasarlamış, daha sonra ise tedbirleri uygulamak üzere askeri rejim tarafından görevlendirilmiştir. Ancak Temmuz 1982’de kamuoyunda “uygulamada anlaşmazlık” olarak adlandırdığı durum nedeniyle istifa etti. 56 yaşındaki Özal dürüstlüğü, yetkinliği, açık sözlülüğü ve kendine olan güveniyle tanınıyor. Eski Başbakan Demirel döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanı görevlerinin yanı sıra Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’nda da görev yaptı.
Kenan Evren
Kasım 1982’de Türkiye’nin yedinci cumhurbaşkanı seçilen Kenan Evren, 1980’deki askeri darbeden bu yana iktidardaki Milli Güvenlik Kurulu Başkanıdır. 1978’den bu yıla kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüştür. ABD Büyükelçiliği yetkilileri, 65 yaşındaki Evren’i yumuşak dilli, mütevazı ve temkinli ve düşünceli biri olarak tanımlıyor. Aynı zamanda güçlü bir görev duygusuna sahip olduğu ve kendine güvendiği de biliniyor. Otoriteyi kullanma konusunda hem kararlı hem de rahattır. Tavsiyeye açık ve mümkün olduğunca çatışmalardan kaçınma eğilimindedir. Atatürk’ün ilkelerine ve laikliğe olan bağlılığı, zaman zaman solun ve kökten dincilerin siyasi katılım taleplerini reddetme konusunda katı görünmesine neden olmaktadır.