Senanur Bağlı
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayında beslenme süreci diğer aylardan daha fazla önem taşımaktadır. Enerji eksikliğinin olmaması, su ihtiyacının karşılanması, öğünlerde yeterli ve dengeli beslenmek çok kıymetlidir.

SAHURDA BESLENME:

·        Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.

·        Sahurda kızartmalar, ağır tatlılar, acılı yiyecekler hazımsızlığa neden olabilecek ve gün boyu size susuzluk yaşatacak bir beslenme tarzından uzak durmanız gerekir.

·        Sahurda mutlaka tüketilmesi gereken besinler:

·        Yumurta: Mucizevi özellikteki bu besin içerdiği dengeli protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacak.

·        Tam buğday/ tam çavdar ekmeği :İftarda avuç içi büyüklüğündeki pidenin 1 dilim ekmeğe denk geldiğini bilerek tüketebilirsiniz. Ama sahurda tercihiniz sizi daha uzun süre tok tutacak ve bağırsaklarınıza da iyi gelecek tam buğday/tam çavdardan olsun.

·        Yoğurt: içerdiği bakterilerle bağırsak sağlığının korunmasını sağlarken aynı zamanda dengeli protein yağ ve karbonhidrat içeriğiyle uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.

·        Yağlı Tohumlar: Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar içerdikleri faydalı yağ asitleri ve dengeli protein yapıları ile tok tutucu özelliğe sahiplerdir.

·        Meyveler: Gün içindeki meyve hakkınızın bir kısmını sahurda rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sahurda tükettiğiniz meyveler lif içeriğiyle tok kalmanızı sağlarken içerdiği antioksidanlarla birçok hastalığa karşı da koruyucu etki gösterecektir. Ayrıca yüksek su içerikleriyle gün içindeki susuzluk hissinin de azalmasına yardımcı olurlar.

İFTARDA BESLENME 

·        Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat sonra bir ara öğün ekleyebilirsiniz.

·        İftarda hurma ya da zeytin ile orucunuzu açtıktan sonra 1 bardak su için.(2 hurma = 1 porsiyon meyve)

·        Orucunuzu açtığınızda bir kase çorba tüketin.

·        Çorbanın ardından tabağınıza hemen yemek almayın. Ramazan pidesi ve iftariyeliklerle birlikte mini bir kahvaltı yapın.

·        İftariyelikleriniz arasında peynir, zeytin, bal, reçel, ceviz içi, dilediğiniz çeşitlilikte şarküteri ürünleri tercih edebilirsiniz.

·        İftarda hızlı yemek yemenin aksine birkaç öğüne bölünmüş bir akşam yemeği yenmelidir.

·        Dilerseniz çorbanızı içtikten sonra 10-15 dakika yemeğinize ara verebilir, biraz sohbetten sonra tabağınıza sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş yemeğinizi alabilirsiniz.

·        Ramazanda ki su ihtiyacı için; iftardan sonra aralıklarla 2-2,5 litre su içilmelidir.

·        Ramazanda gün içinde hareketsiz kalan sindirim sistemini hareketlendirmek gerekir. İftar ve sahur arasında bağırsak hareketlerini düzenleyen kuruyemiş, yulaf ezmesi, kuru erik, elma, şeftali, muz gibi lifli gıdalar tüketilmelidir.

·        Ramazanda hamurlu, şerbetli tatlılar pek fazla önerilmese de siz porsiyon miktarını azaltarak, iftardan 2 saat sonra şerbetli tatlınızı yiyebilirsiniz.

·        Sağlıklı beslenme ilkeleri açısından değerlendirildiğinde ramazana en uygun tatlı güllaçtır. Güllaç, sütlü, yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizlerle besin kalitesi açısından son derece faydalı. Tabi ki tükettiğiniz miktar, yediğiniz saat ve yeme sıklığınız da önemli.

·        Tatlının üzerine yarım kase yoğurt yemek ya da 1 bardak süt içmek kan şekerinizin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar.

·        RAMAZANDA KİLO VERMEK İSTİYORSANIZ DOĞRU TARTIM, SAHURDAN 12-13 SAAT SONRA SAĞLANMAKTADIR. 

. Ramazanda yiyeceklerin çiğnenmesi, hızlı yemek yememekte çok önemlidir. Bu süreçte gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler yaşamamız durumunda da bitkilerden yararlanmak önemlidir. Rezene, anason, papatya, kimyon çaylarından faydalanabiliriz.

Şimdiden hepimiz için şifa dolu ve huzurlu bir ay olsun.

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!