Yeni Doğan Gelişimi
Zorlu geçen bir dokuz ay ana babanın merakla beklediği yavrularına kavuşmakla aileye büyük mutluluk getirir. Tabiî bazı üzücü istisnalar hariç. Her ana-baba adayının tek arzusu sıhhatli sağlıklı bir bebeğe kavuşmaktır, günümüzde cinsiyet meselesi bir sürpriz olmaktan çıktığı için bu heyecandan mahrum olarak.
Bundan 40-50 yıl önce bu müthiş anı yaşayanlar bilir. İlk duydukları “Gözünüz aydın bir kızınız oldu yahut bir oğlunuz oldu” cümlesinin verdiği heyecan bambaşkaydı.
Artık sıra kendilerine emanet edilen bu mucizeyi en güzel bir şekilde yetiştirip ailesine ve topluma hayırlı bir birey olarak kazandırmaktır. Yaşanacak olan her anında gelişimi merak edilen küçücük bir insandır şimdi 0.
Bir Aylık Bebek Gelişimi
Yeni doğan, refleksleriyle beraber dünyaya gelen bebek parmak emer, süt arar ve eline verilen bir objeyi kavrar. Emme ve arama refleksi bebeğin beslenmesi, ihtiyacı olan gıdaya yönelmesini sağlar. 1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. (Uyumaları için uğultulu ve tekrarlayan düşük frekanslı sesler kullanılmalıdır. Bu sesler anne karnındaki sesleri hatırlattığı için uyumalarında etkili olacaktır.
Düşük frekanslı sesler (kalın) sesleri oluşturturur. İnsan kulağı 16 ile 20000Hz arasındaki sesleri işitebilir. Bebekler için düşük frekanslı ninniler vardır.
Örnek Verelim.
https://youtu.be/r-9v1eF8msw?si=2woPwNyWVqP_Zs75 https://youtu.be/chOcDQOUSjI?si=Kd07-mGbKmVva3f)