Hediye Hasgül
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TÜRKİYE’DE KADININ HUKUKTAKİ YERİ

TÜRKİYE’DE KADININ HUKUKTAKİ YERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1- MEDENİ KANUN

2001 yılına kadar yürürlükte olan Eski Medeni Kanun’da kadının ve erkeğin görevleri tek tek sayılmaktaydı. Erkeğin görevi evi seçmek, eş ve çocuklara bakmak iken kadının görevi eve bakmak ve gücünün yettiği kadar kocasına yardımcı olmak idi. Ayrıca evlilik birliğini kocanın temsil ettiği açık açık yazıyordu. “Medeni“ kanunumuz velayet konusunda da kocanın lehine davranmış ve eşlerin velayet ile ilgili konularda anlaşamaması halinde babanın oyunu üstün kabul etmişti.

Eski kanundaki kadının evdeki emeğini görmezden gelen bakış açısı terk edildi. Kadının evde kalarak, ev işlerini görme, kocaya, eve ve çocuklara bakma yoluyla harcadığı emek evlilik birliğine mali katkı olarak değerlendirildi. Bunun sonucu olarak da evlilik birliği içerisinde satın alınan mallar erkek tarafından ve erkeğin adına alınsa dahi, kadına edinilmiş mallara katılma rejimi uyarınca bu mallardan hak talep etme imkânı getirildi.

Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi - Avrupa Konseyi  Program Ofisi Ankara

Önceden kadının evlilik ile birlikte kendi soyadını kullanma imkânı yokken, yeni kanun ile kadınlar kocanın soyadının yanında, kendi soyadını da kullanma hakkını kazandı.1 Ne yazık ki halen kadınlar yalnızca kendi soyadını kullanmak isterlerse bunu yerel mahkemelerde Nüfus Müdürlüğü’ne ve kocaya karşı dava açarak sağlayabiliyorlar. Bunun yanı sıra, boşanmanın ardından çocuğunun velayetini alan kadınlara çocuklarına kendi soyadını verebilme imkanı getiren Anayasa Mahkemesi kararı da kadınların medeni hukuk alanındaki önemli kazanımlarındandır. Yargıtay da bu doğrultuda karar vererek; boşanmış kadının, velayeti kendisine verilmiş çocuğuna kendi soyadının verilmesini, velayet hakkına dayanarak Aile Mahkemesi’nden isteyebileceğini belirtmiştir.

A-ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER BAKIMINDAN:

8 Mart 2012 tarihinde yasalaşan 6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca, şiddet uygulandığı anda polis, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde (acil durumlarda) mahkeme veya mülki amir (Kaymakamlık-Valilik) kararı aramadan şiddet veya şiddet tehdidine karşı koruma ve tedbir kararı alınabilmektedir.

Kasten yaralama fiili eşe karşı işlendiğinde şikayet olsun veya olmasın yargılama yapılır.

Dünyada ve Türkiye'de kadın hakları

Hukuk ve Kadın - Hatemi Hukuk Bürosu

AVUKAT

HEDİYE UĞUR HASGÜL

TÜRKİYE’DE KADININ HUKUKTAKİ YERİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!