Gözde Şirin
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. EĞİTİM
  4. 12.Kalkınma Planımızda öncelikli hedefimiz eğitim sistemi kökten değiştirilmesidir

12.Kalkınma Planımızda öncelikli hedefimiz eğitim sistemi kökten değiştirilmesidir

OECD'den yapay zekaya standart
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Ekim 2023 tarihinde TBMM’nce kabul edilen 12. Kalkınma Planı Resmi Gazete’nin 1 Kasım 2023 tarihli mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Dünyada yaşanacak köklü değişimi hedef alan uzun vadeli bir yol haritası oluşturulmuştur.

2024-2053 yılları arasındaki dönemi kapsayan stratejilerimizin temel amacı ülkemizi en üst medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Bu hedef doğrultusunda bilim, teknoloji, üretim, ticaret, kültür ve sanat alanına vurgu yapılarak, geç kalınmış olsa bile gelişmiş bir ülke olma amacımıza ulaşmada yerel kaynakları harekete geçiren, bilgi ve teknoloji yoğun, katma değeri yüksek, ihracata dönük, yeşil ve dijital teknolojilerle yaşanacak yapısal dönüşümün önemi fark edilmiştir.

Yüksek teknolojili üretim ve ihracatta OECD ülkelerinin ortalamalarının üzerine çıkılması hedef gösterilmiş olsa da, küresel rekabetin sağlanabilmesi ve gelecekteki tek kutuplu dünya bakış açısını yıkacak olan Asya ülkeleri ile kıyasıya yarışabilmemiz adına Türkiye’deki eğitim-öğretim sisteminin ciddi bir reforma ihtiyacı vardır.

Omurgalar, iskelet için nasıl bir önem arz ediyorsa eğitim sistemi de bir ülke için aynı öneme sahiptir. Türkiye Maarif Vakfı, 3. İstanbul Eğitim Zirvesi ile Dünyanın 50 ülkesinden gelen uzmanların ortak noktası, her öğrencinin bireysel ilgi alanlarını ve yeteneklerini geliştirmesi gerektiği, liyakata önem verilmesi gerektiği, pasif öğrenme metodunun artık yerini aktif öğrenme metoduna bırakarak proje bazlı çalışılması gerektiğidir. Harvard/Araştırmacı Charles Fodel “Yapay zeka insanların yerine geçmeyecek, yapay zeka kullanan insanlar, kullanmayanların yerine geçecek” ifadesi ile yeterli ipucuları vermiştir.

12.Kalkınma Planımızda öncelikli hedefimiz eğitim sistemi kökten değiştirilmesidir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!