Emrihan AYDIN
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Ulusal Bilincin Gücüyle Yeni Bir Gelecek İnşa Edilebilir mi?

Ulusal Bilincin Gücüyle Yeni Bir Gelecek İnşa Edilebilir mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni çağla birlikte değişenin oyunun kuralları olmadığı; bizzat oyunun kendisi olduğu yeni görülmeye başlandı. Değişen oyuna tüm dünya yabancı olduğu için, herkes aynı seviyede ve durumda. Bu durum yeni çağın fırsatı olarak karşımızda. Geleceğin süper güçlü ülkesini kurmak için geç kalınmadı. Fakat zaman da kalmadı. Yeni düzen için şimdi tam zamanı.

Türkleri devlet yönetiminde güçlü yapan şey, binlerce yıllık yönetim gücünün vermiş olduğu birikim ve deneyimdir. Yüzyıllar boyunca mirasına sahip çıkan Türkler, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde miraslarına sahip çıkamadı. Birinci Cihan Harbi’ndeki en büyük mağlubiyeti Türkler aldı, tarihi yok edilerek. Cumhuriyet Anka Kuşu gibi küllerinden doğdu ama eksik doğdu.

Bir topluluğu millet yapan ortak tarihi, kültürü ve değerleridir. Türklerin, Birinci Cihan Harbi’nde, hepsi elinden alındı. Böyle olunca bir milletten ziyade topluluk olarak hayatına devam etti. Zaman içerisinde, az da olsa, millet olma refleksi ile hareket edilen dönemler de oldu. Ama zaman geçtikçe “millet” bağı zayıfladı. Milli bilinç ile hareket edilmesi gereken dönemlerde kutuplaşmalar yaşandı. Kutuplaşma, giderek, toplumu daha derinlere böldü ve görüşlerin keskin ve marjinal olduğu iki kutuplu bir görüşün olduğu toplum inşa edildi. Konu ne olursa olsun iki kutuplu bir topluluk haline gelindi.

Tarihe sahip çıkmakla başlar her şey…

Kutuplaşmış toplumun panzehri milli bilinçtir. Eğer ki toplumda milli bilinç oluşursa kutuplaşma yok olur. Kutuplaştırma, siyaseten belli kesimin işine geliyor olsa da ortadan kaldırılmalıdır. Milli bilincin hâkim olduğu bir toplum inşa edilmelidir. Süper güçlü ülke olmak isteniyorsa, bu yapılmalıdır. Konusu ne olursa olsun iki marjinal görüşün olduğu bir kutuplu toplumda başarı olmaz. Bu bir devlet politikası olmalıdır. Devletin başarısı, toplumdaki milli bilincin artmasına bağlıdır. Devlet ne yaparsa yapsın, toplumda milli bilinç artmadığı sürece karşılık bulamayacaktır.

Devlet, milli bilinç yolunda bir politika geliştirmeli ve tarihi doğru şekilde topluma anlatmakla başlanılmalı. Gelecek başarısı için geçmişi tamir etmek gerektiği bilincine varılmalı. Her konuda toplumsal mutabakat elbette olmaz ama belli başlı konularda toplumsal mutabakat sağlanmalı ve milli bilinç oluşturulmalıdır; gelecek başarısı ancak bu şekilde sağlanabilir. Devletin ivedi olarak yapması gereken topyekûn şekilde milli bilinç politikasını inşa etmesidir. Bunu yaparken toplumu da sürece dahil etmeli ve aktif olması sağlanmalıdır. Aksi durumda başarı gelmeyecektir.

Ulusal Bilincin Gücüyle Yeni Bir Gelecek İnşa Edilebilir mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!