Devamlı çevremizdeki insanlardan şikayet etmek, kendimiz haricinde herkesi suçlayarak hayatımızı devam ettirmek, yaşadığımız olayların sorumluluğunu almayıp bunların sebebinin çevremizdeki insanlardan dolayı olduğunu düşünmek, kurban psikolojisinde olduğumuzun göstergesi denebilir.
Devamlı olarak insanların bizi anlamıyor ve bize karşı oluşu, hayat döngümüzün bir parçası haline gelmiştir kurban psikolojindeysek. Bunların neden hep bizim başımıza geldiğini sorgulayarak dış çevrenin bizi ne kadar etkilediği zihniyetinde olmak, kurban psikolojimizin başlangıcı şeklinde değerlendirilebilir.
Hayatta tamamen yalnız olduğumuzu, çocukken ailemizin bize ne kadar haksızlık yaptığını devamlı ifade etmek, içten içe bu psikoloji içine girmemizi ciddi anlamda etkiliyor. Böylece hayatımızın bizim haricimizde herkes tarafından yönetildiği anlayışına sığınmak, bu yönde bir nevi kurtuluş dahi olabilmektedir.
Çevremizdeki herkesin ihtiyacına cevap vererek, isteklerini yerine getirerek, büyük olasılıkla sevilme ve önemsenme ihtiyacımızı da karşılıyor olabiliriz. Herkesin isteklerini yerine getirip, yaptığımız fedakarlıklara karşı kimsenin bize değer vermediğinden yakınarak, hayatımızın sorumluluğunu üzerimizden atabiliriz. Devamlı insanları memnun etmeyi bir manipülasyon yöntemi olarak kullanabilmemiz, yadsınamaz bir gerçektir. Başkalarını memnun etmek uğruna kendi ihtiyaçlarımızı feda ettiğimizde kendimizi çaresiz hissetmenin kolayımıza geliyor oluşu, apaçık bir gerçektir. Bunun sebebi kurban psikolojisindeki ebeveynlerimizin olması muhtemeldir.
Kurban psikolojisinden kurtulmak, elbette mümkündür. Bu psikolojik döngüyü fark edip ihtiyaçları ifade etmeyi denemek, kırmayı mümkün hale getirmektedir. Buna öncelikle küçük istekleri dile getirerek başlamak, döngüyü kırmak için önemli adımdır.
Sınırları belirlemek kurban psikolojisinden kurtulmanın önemli bir yolu olarak da etkilidir. İstemediğimiz davranışlar, almak istemediğimiz sorumluluklar, yapmak istemediğimiz işler için “hayır” demek, bu anlamda etkin rol oynamaktadır. Sınır koymaya başladığınızda, kimin duygularımızla kimin yalnızca kendi ihtiyaçlarıyla ilgilendiğini fark etmek daha kolay olacaktır. Tüm bunları yaptığımız halde bu psikolojiden çıkamadığımızda, profesyonel destek alabiliriz. Bize devamlı haksızlık edildiği anlayışının bizden kaynaklandığını görebilmek, farkındalığı artırmanın en önemli basamağı olduğunu da söylemek, yerinde olacaktır.