1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Yapay zeka insanlığın yeni rönesansı mı?

Yapay zeka insanlığın yeni rönesansı mı?

Yapay zeka insanlığın yeni rönesansı mı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzlerce gazeteci, araştırmacı, siyasi ve teknoloji uzmanı her sene Kazakistan’ın Almatı şehrinde bir araya gelerek dünyayı değiştiren yenilikleri masaya yatırıyor.

Günümüzde herkes yapay zeka hakkında konuşuyor. Peki ama gerçek manada yapay zeka ne anlama geliyor?

Yapay zeka denince akla ilk gelen şey robotlar ve elektronik aletler… Yapay zekada kullanılan elektronik devreler ve algoritma, insan beyni nöronları arasındaki işleyişi örnek alarak çalışıyor. Bu alandaki en büyük zorluk, algoritmaların örneklerden görerek öğrenmesi ve kendi kendini düzeltmesi.

YAPAY ZEKAYI DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 0.5’İ ÜRETİYOR

Avrasya Medya Forumu’nda bu teknolojinin ‘insanlığın yeni rönesans’ı olup olmadığı tartışıldı. Muthoni Wanyoike, ülkesi Kenya’da kadınlara yapay zekayı öğretiyor. Kendisi, bu teknolojiden oldukça umutlu.

Muthoni Wanyoike, Veri Bilimi ve Yapay Zeka Uzmanı: “Bana göre yapay zeka diğer teknolojilerden farklı olarak, biz Afrikalılara kıtamızda bulunan sorunları sanal ortamda çözmemize imkan sağlıyor.”

– Peki bunu tam olarak nasıl başaracaksınız?

Wanyoike: “Örneğin elimizdeki verileri kullanarak. Sağlık sektörünü ele alalım. Yapay zeka sayesinde çok fazla doktor istihdam etmeden kaliteli sağlık hizmeti alabiliriz.”

– Ancak yapay zeka konusunda çok fazla ön yargı var.

Wanyoike: “Ön yargının asıl sebebi dünyadaki insanların sadece yüzde 0.5’inin kodlama yaparak algoritma üretebilmesi. Bu da, dünyayı yönetmek için çok küçük bir topluluğa güvenmek zorunda olmamız anlamına geliyor.”

– Sizin de korkularınız var mı?’

Wanyoike: “Heyecanım korkularımı yok ediyor ancak elbette korkularım var. Bizler zeki insanlar olarak akıllı makineler üretebiliriz. Ancak geçmiş, bize ne kadar aptalca işler yaptığımızı gösteriyor. Ancak insanlar bu sistemleri üretmek için sorumluluk almazlarsa, işte o zaman aptal makineler yaratırız ve bu da gelecekte birçok sorunun çıkmasına yol açar.”

FORD: YAPAY ZEKA İKİ YÜZÜ KESKİN KILIÇ

Martin Ford, gelecekle ilgili araştırma yapan bir yazar. Kendisi son kitabı ‘Zekanın Mimarları’nda, seçkin araştırmacı ve girişimcilerle yapay zeka hakkında yaptığı röportajlara yer verdi.

Martin Ford, Araştırmacı Yazar: “Yapay zeka iki yüzü keskin kılıç gibi… Bilimde ve tıpta toplumu ileriye taşıyabilecek devasa boyutta yararlar sağlayabilir. Ancak diğer taraftan, yapay zeka toplumda eşitsizliği artırabilir ve günlük rutin işlerin yapıldığı bazı meslek gruplarında işsizliği artırabilir.”

– Toplumsal sorunlar ortaya çıkmaması için neler yapılabilir?

Ford: ‘Temel gelir’ oluşturulmalı. İnsanların hayatta kalabilmeleri için ihtiyaçları olan asgari geliri onlara temin etmeliyiz. Bunu başaramazsak adaletsiz bir durum ortaya çıkar ve toplumun bazı kesimleri çok büyük dara girer.”

Martin Ford yapay zekanın medya sektörünü oldukça derinden etkileyeceğini düşünüyor.

“Çok büyük bir etkisi olacak. Hali hazırda bazı haber metinlerinin otomatik olarak yazıldığını görüyoruz. Bazı sistemler veri akışını tespit edip, o veriler içinden ilginç konuları ayırt ederek yeni bir hikaye yazabiliyor. Ve siz bunu bir gazetecinin değil de, bilgisayar algoritması üzerinden yazıldığını fark etmiyorsunuz.”

Kaynak: euronews.com

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Yapay zeka insanlığın yeni rönesansı mı?
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!