ALİ YILDIRIM/İSTANBUL
Yaklaşık 22 yıl aradan sonra Türkiye’ye ilk kez otomobil fabrikası yatırımı gerçekleşti. Uzun bir aradan sonra ilk çiviyi Volkswagen Manisa’da çakacak. Bu haberle birlikte Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar bölgeyi markaja aldı. Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Volkswagen, 2 yıllık bir sürecin ardından Manisa’da “Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” ismiyle resmi kuruluşu yaptı. Yatırım sürecinin 2 yıl önce başladığını ifade eden Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Volkswagen’in nihai kararıyla ilgili detayları KARAR’a anlattı. Almanların daha öncesinde Türkiye yatırımına oldukça ön yargılı yaklaştıklarını aktaran Kanca, bu yatırımlarla tüm setlerin yıkılacağını iletti. Kanca süreci en başından şöyle özetledi: “ABD’li bir aracı şirket vasıtasıyla yer alma hususunda Türkiye’ye gelen bir heyetle süreç başladı. Skoda’nın yer arayışına kayıtsız kalmayan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Manisa OSB ile biz de harekete geçtik. Çok planlı ve programlı bir şekilde yatırım için gerekli imaj çalışması tarafımızca yapıldı. Sonra bu süreci Volkswagen devraldı. İşin başına geçen Alman üreticiyle birlikte süreç yeniden başladı ve bu yüzden biraz gecikme oldu. Yoksa daha önce yatırım gerçekleşecekti. Volkswagen kesin yatırım kararını Skoda’nın yaptığı altyapı üzerinden hareketle sonuca ulaştırdı. Manisa OSB ise teklifler götürerek yer temini hususunda çalışmalara imza attı. Böylece yatırımın gelmesine Hükümet ile bizde büyük katkı sağladık.”
“Almanya bu süreçte ve öncesinde Türkiye’ye yatırım konusunda hiç sıcak bakmadı” diyen Alper Kanca, Volkswagen yatırımıyla birlikte bu algının da değişmeye başladığını söyledi. Daha şimdiden telefonların susmadığını belirten Kanca, yatırımların arka arkaya sıralanmaya başlayacağını vurguladı. Kanca “Volkswagen’in yatırım kararının ardından gerek Alman gerekse global ölçekte birçok firma beni arayarak Manisa’dan yer sormaya başladı. Yatırım kararı Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen ama referans bulamayan birçok Alman ve uluslararası şirket için bir dayanak olacak. Türkiye’nin imajına olumlu katkıda bulunan bu yatırım aynı zamanda tedarik sanayisi için D sınıfında araç üreten uluslararası Volkswagen yatırımcılarının da Türkiye’ye gelmesine sebep olacak. Bu yolla yerli tedarikçi D sınıfında uzmanlaşırken, dünya ile bu kanallar vasıtasıyla iş yapacak” dedi.
VERDİĞİMİZ TEŞVİKLERİN KAT KAT FAZLASINI ALACAĞIZ
İhracatın kilogram başına değeri şu anda 1.16 dolar. Türk otomotiv sanayisinde ise bu rakam 8.90 dolar seviyelerinde. Tedarik sanayinin ihracatta kilogram değerinin 5.30 dolar olduğunu vurgulayan Alper Kanca “Volkswagen’le birlikte daha pahalı aracın ihraç edilmesi bizim ihracat kilogram fiyatımızı 10 doların üzerine çıkarır. Bu da yıllardır daha fazla ihracat için atak yapmayı bekleyen sanayimizde müthiş bir yükseliş olur. İhracatta 2023 hedeflerimize ulaşamasak bile bu yatırımla birlikte oldukça yaklaşacağız. Tabi bu işin Türkiye’de gerçekleştirilmesi için teşvikler de verildi. Ama işin kazanç boyutuna bakıldığında kesinlikle Türkiye menfaatine bir yatırım olacak. İnanın verdiğimizden kat kat fazlasını kazanacağız. Bazı yurtdışı kaynaklık sitelerde 40 bin araçlık garantinin verildiği konuşuldu. Böyle bir garantinin verilmediğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim” dedi.
4 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK, MANİSA BAMBAŞKA BİR İL OLACAK
Fabrikanın kurulması istihdama da yarayacak. Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edileceğini ekleyen TAYSAD Başkanı Kanca “Bu işçileri Türkiye’nin bulması elbette biraz zaman alacak. Ama bakıldığında Volkswagen zaten bir merkez kuracak ve işçi yetiştirecek. Bu oluncaya kadar gerekli mühendis ve çalışanı diğer fabrikalardan transfer ve kendi bünyesinde çalışan 33 ülkedeki çalışanlarından karşılayacak. Bunun yanında Manisa 5-10 yıl içinde bambaşka bir yer haline gelecek. Gelişim açısından kendi çıtasını aşarken, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da bulunan dengesiz dağılımla iş yapan tedarikçilerin dengeli bir dağılımına vesile olacak. Genel olarak baktığımızda ise Ege Bölgesi’nin gelişimine hız kazandıracak” ifadelerini kullandı.
YILLIK 300 BİN KAPASİTEYLE İHRACATA 5 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Kalite ve standardın bu yatırımla birlikte artacağına değinen Alper Kanca, Türk otomotiv sanayisinin 1.7 milyonluk kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Kanca “Volkswagen yatırımı ile birlikte bu rakam 2 milyonu geçecek. Biz Avrupa’nın en büyük otomotiv tedarikçisiyiz. Volkswagen’in buraya gelmesindeki en büyük etkenlerden birisi paket bir program sunmuş olmamız. Kur, kaliteli işçilik, uluslararası tecrübe ve potansiyel pazar Türkiye’nin seçilmesinde önemli bir rol oynadı. Bunlardan bir tanesi insandır. Türkiye’de yetişmiş ve yetkin insan gücü var. Bu insanlar otomotiv sektöründe uzun yıllardır tecrübeliler. Türkiye’de bu insanların çalıştığı otomotiv tedarikçileri var. Uzun yıllardan beri bu işi yapıyorlar. Türkiye’de otomotiv tedarikçilerinin yüksek kalite anlayışları var. Öte yandan ithal girdi azalırken ihracatta artacak. Yıllık 300 bin adet üretim yapması planlanan fabrikanın Türk otomotiv sanayisi ihracatına katkısı 4-5 milyar doları bulur. Dolaylı olarak bakıldığı zaman ise Türk sanayisine vereceği katkı paha biçilemez. Genel olarak bakıldığında PSA Grubu hariç hemen hemen tüm dünyadan dev otomobil gruplarının üretim tesisi Türkiye’de bulunuyor. Bunlar; Alliance’dan Renault, FCA’dan Fiat, Toyota, Ford, Hyundai ve Mercedes gibi markalar” diye konuştu.