Bilim insanları, Dünya’nın kendi etrafındaki dönüş hızında yaşanan değişimin özellikle de yoğun nüfuslu tropik bölgelerde sismik faaliyetlere neden olabileceğine inanıyor.
Dünya’nın dönüş hızındaki değişim küçük olsa da “günün uzunluğunu 1 salise değiştiriyor” bu fark, büyük oranda yer altı enerjisinin açığa çıkmasına neden olabilir.
Dünya’nın dönüş hızı ve sismik faaliyet arasındaki ilişki geçtiğimiz yıl Amerikan Jeoloji Enstitüsü’nün yıllık toplantısında Colorado Üniversitesi’nden Roger Bilham ve Montana Üniversitesi’nden Rebecca Bendick tarafından sunulan çalışmada ortaya konuldu.
İngiliz Observer gazetesine konuşan Bilham, “Dünya’nın dönüş hızı ve deprem aktivitesi arasında kuvvetli bir ilişki var ve bu, önümüzdeki yıl güçlü depremlerin sayısında artış yaşanacağını gösteriyor” diyor.
1900 VE SONRASI İNCELENDİ
Bilham ve Bendick, çalışmalarında 1900’den bu yana meydana gelen 7 ve üzeri büyüklükteki depremleri araştırıyor. Bilham, “Büyük depremler, bir asırdan fazla süredir başarıyla kayıt altına alınıyor bu da bize üzerinde çalışma yapabileceğimiz önemli veriler sunuyor” ifadesini kullanıyor.