‘SANAT İMHA EDİLEMEZ’
İncelemede bu tabloların İzmir Resim ve Heykel Müzesi uzmanlarının iki yıl süren yardımları çerçevesinde onarılarak kayıt ve defterlere işlenmek suretiyle belediye demirbaşı haline getirildiği belirlendi. Ayrıca Nisan 1998’de bu değerli tabloların fotoğraflarıyla sanatçılarının özgeçmişlerini içeren 72 sayfadan oluşan ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu’ isimli bir tanıtım kitabı da yayınlandı. Ama daha sonra, söz konusu tabloların imha kaydı ile 2008’de kayıtlardan çıkarıldığı tespit edildi. Mevzuata göre bir sanat eserinin imhasının söz konusu olamayacağı vurgulanan Sayıştay Denetim Raporu’nda, bu tabloların ancak uzman kişilerce tamir veya restore edilebileceğine dikkat çekildi.
SADECE 6’SI BULUNABİLDİ
Ayrıca 33 tablonun kayıtlarda imha edildiğinin belirtildiği, fakat aramalarda 6’sının bulunduğuna dikkat çekildi. “Dolayısıyla listedeki tabloların imha edilmemiş olması, diğer kayıp tabloların akıbetinin ne olduğu sorusunu gündeme getirmiştir” denilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:
“Söz konusu durum özellikli taşınırlar olan sanat eserlerinin kayıt edilmesi ve korunmasında sorunlar olduğunu göstermektedir. 33 adet sanat eserinin imha kaydı ile çıkışının yapılamayacağının bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu tablolar imha kaydı ile kayıtlardan çıkarılmış ise de 6 adedinin bulunması imha kayıtlarının da sağlıklı olmadığını göstermektedir.”
SÜREÇ TAKİP EDİLECEK
Büyükşehir Belediyesi ise konuyla ilgili Sayıştay’a verdiği cevapta, “Bulgu konusu ile ilgili Belediyemiz Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca gerekli inceleme yapılmaktadır. İnceleme sonucuna göre işlem tesis edilecektir” denildi.
Sayıştay raporunun sonuç bölümünde, “Değeri yüksek olan İdareye ait tabloların ivedilikle bulunmasının sağlanması ve kurum mali tablolarında buna ilişkin noksanlık kayıtlarının yapılması gerekmektedir” denildi ve sürecin takip edileceği vurgulandı.
KAYIP ESERLER
1. Aydın Akdeniz – Hera
2. Cengiz Arsal – Peyzaj
3. Aygün Arslan – Bir Varoluş Biçimi
4. Atilla Atar – Dönüşüm
5. Cavit Atmaca – İnciraltı
6. Sevgi Avcı – Peyzaj
7. Nazım Baykisiyev – İsimsiz
8. Ethem Baymak – Bosna Hersek’ten
9. Ethem Baymak – Bosna Hersek’ten
10. Aliye Berger – Mevleviler
11. Şeref Bigalı – Dertli
12. Bigalı – Mezar Taşı
13. Şeref Bigalı – Gri Kompozisyon
14. Mehmet Boztaş – Buca’dan
15. Cemalettin Çoğulu – Natürmort
16. Metin Eloğlu – Soyut
17. Nurettin Ergüven – Yeşilli Kompozisyon
18. Mustafa Esirkuş – Boyunduruk Korkusu
19. BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU – BALIK(fotoğrafta)
20. Adem Genç – Görsel Bir Metaforun Uzamsal Oriyentasyonu
21. Y.Ali Gunes – Kızlar
22. Y.Ali Gunes – İsimsiz Güzellik
23. Mustafa Hazar – Doğaçlama
24. M.Tüzüm Kızılcan – Füreya Anısına Etüd 1
25. Bilun Marmara – Natürmort
26. Ünsal Toker – Eflatun Kompozisyon
27. Feriha Tuğran – Biz Ressamlar Kuzgun Kunduzlar
28. Umut Türker – Tören
29. Paul Wunderlich – Maskeli Figür
30. İsmail Yalçın – Sirk
31. İsmail Yıldırım – Her Gün Cumartesi
32. İsmail Yıldırım – Siyah Beyaz Kompozisyon
33. Adrian Zisu – Balıklar
Sizde Ünlü ressamların tablolaları sır oldu! haberiyle ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Tartışmaya katılın ve Ünlü ressamların tablolaları sır oldu! haberini bizler için değerlendirin.