Atatürk Havalimanı’nın taşınma haftasında Sabiha Gökçen uçuşlarındaki rezervasyonlarda büyük artışlar dikkat çekti. Taşınma sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı pisti de 24 saat uçuş trafiğine açık kalacak. Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na büyük taşınma süreci üç hafta sonra başlıyor. Taşınma 5 Nisan Cuma gecesi saat 03:00’de başlayacak ve 45 saat sürecek. Taşınma, 6 Nisan Cumartesi gecesi saat 23:59’da tamamlanacak. Aktarmanın planlanan şekilde gerçekleşebilmesi için, 6 Nisan saat 02:00 ile 14:00 arasında Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapatılacak. Türk Hava Yolları’nın da taşınma takviminde uçuşlarıyla ilgili yolcuları resmen bilgilendirmesi, özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’na talebi artırdı. THY’nin Atatürk Havalimanı’ndaki tüm tarifeli uçuşlarının 6 Nisan saat 02:00`de sona ereceğini, buradan planlanmış tüm uçuşların aynı gün saat 14:00’ten itibaren İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirileceğini bildirmesi ve bazı seferlerin taşınma sürecinde iptal olması birçok yolcunun Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan taşınma döneminde uçmayı tercih etmesine yol açtı. Yolcular taşınma sürecinde sorun yaşamadan uçabilmek için İstanbul’un şehir havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’na yoğun ilgi gösterdi. Taşınmanın özellikle uçuşların yapılamayacağı süre içinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yerli ve yabancı havayolu şirketlerinin uçuşlarında rezervasyonlarda önemli artışlar yaşandı.
Özellikle 6 Nisan günü Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuşlarda yoğun talepler nedeniyle birçok bilet sınıfında yer kalmadı. İstanbul Havalimanı’na taşınma sırasında, Sabiha Gökçen Havalimanı pisti 24 saat açık olacak. Gece saatlerinde bakım için kapalı olan pistin taşınma sürecinde 6 ve 7 Nisan tarihleri döneminde 24 saat süresince uçuş trafiğine açık kalacak. Pistin 24 saat açık kalması ile havayolu şirketleri 200 ek sefer daha yapabilecek.
1.8 KM’LİK YÜRÜME MESAFESİ YORACAK
İstanbul Yeni Havalimanı’nda ilk yolcu köprüsü ile sonuncusu arasında 1 kilometre 800 metre mesafe olması nedeniyle olası uçak kapı değişikliklerinde yolcu mağdur olmaması adına önlemler aldı. Kaynak Yönetim Sistemi ile birlikte, tüm kaynaklar otomatik olarak yönetilecek. Özellikle kapı değişikliklerinin azaltılması konusunda, kaynak planlama sistemi büyük önem arz ettiği belirtildi. Terminal bünyesinde yolcu akışının olduğu bölgelerde, özellikle simülasyonlarla çalışılarak yerleştirilmiş olan Uçuş Bilgi Monitör’leri aracılığı ile yolcunun uçuşu ile ilgili tüm bilgilendirme sağlanacak. Fakat sorun uçağın kapı değişikliği yapmaması durumunda oluşuyor. Devasa büyüklükteki havalimanında kapılar arasında yürüme mesafesi bir hayli zaman alacak. Bu yüzden bir vakit kaybı da kapılara ulaşmak için yaşanacak.
ANKARA BİLE NEREDEYSE 5 SAAT
Şehir merkezinden oldukça uzak olan İstanbul Havalimanı için gidiş ve geliş oldukça maliyetli gözüküyor. Şehir merkezlerinden birinde oturuyorsanız örneğin Mecidiyeköy’den yola çıktığınızda yaklaşık 110 liralık bir taksi ücreti sizleri bekliyor. Kendine ait bir aracınız varsa yaklaşık 40-50 lira arasın bir yakıt masrafı ve yine ortalama 1 saatlik yol olacak. Eğer tercih otobüs olursa, yaklaşık 1-1.5 saatlik bir yolculuk için yola çıkacaksınız. Ankara’ya gitmek isteyen bir yolcu, 1 saat önceden havalimanına gitmek zorunda. Buna 1.5 saatlik gidiş süresi ve yaklaşık 1 saatlik yolculuk eklendi mi, toplam süre 4.5 saate sürüyor. Tabi bu oturduğunuz bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Yani karayoluyla yaklaşık 5 saat süren yolculuk İstanbul Havalimanı’ndan dolaylı olarak 5 saate yakın bir süre istiyor.