Kapanışta konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, İstanbul Bildirgesi’ndeki ilkeleri tartışıp, anlam ve içerik açısından zenginleştirdiklerini belirterek; “Bildirgeyi evrensel hukuk kültürünün bir parçası yapma idealimize hep birlikte bir adım daha yaklaştık” dedi.
Bağımsızlığın önemi
Zirvenin son gününde Milliyet’e özel açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano, yargıda şeffaflık ve bağımsızlığın önemine değinerek şunları söyledi: “Zirveye Türkiye Cumhuriyeti’nin önderlik ediyor olmasını önemsiyoruz. İstanbul Bildirgesi’ndeki ilkelerin hem Türk Yargısı, hem zirvede temsil edilen ülkelerin yargı sisteminde kuvvetli şekilde uygulanmasını temenni etmekteyiz. Zirve sonunda İstanbul Bildirgesi’nin uygulama planı belirlenecek. Çalışmaya Türkiye’nin liderlik ediyor olması çok önemli. Dolayısıyla Türkiye’nin örnek ülke olması ve uygulamalarda diğer ülkelere örnek teşkil edeceğine inanıyoruz.” “Şeffalık, tarafsızlık ve bağımsızlık hukukun üstünlüğü için olmazsa olmazsa ilkelerdir” diyen Sollarona; “Bu ilkelerin olmadığı yerde hukukun üstünlüğü sorgulanmaya başlar. İstanbul’da ülkelerin temsilcileri bu konuyu tartışmak için biraraya geldiler. BM olarak bu çalışmaya destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Güzel bir adım’
Avustralya Sidney’de uzun yıllar Yüksek Mahkeme Başkanlığı yapan John Down ise Türkiye’nin, BM’nin katkı ve desteği ile yargıda şeffaflık konusunda öncü ülkelerden olabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Türk Yargıtay’ı dünya çapında itibar gören bir kurum. İstanbul Bildirgesi ile yargıda şeffaflık adına tüm dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza atıldı. Türkiye, BM’nin katkı ve desteği ile yargıda şeffaflık konusunda öncü ülkelerden olabilir. Tüm olumsuzlukların giderilmesi için bildirgeyi güzel bir adım olarak görüyorum. Yargı konusundaki organizasyonların sürekliliği de önemli. Türkiye’nin adalet sistemini iyileştirmeye yönelik çalışmaları birçok ülkenin önünde.”