Adanalı metal müzik grubu Tulpar, Türk mitolojisini şarkılarıyla dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
Grup sözcüsü baterist Halil Berk Bali, “Bizim gibi gruplara gereken destek verilirse tüm dünyayı kendimize hayran bırakacağımızdan hiç kuşkumuz yok. Dünya metal dinleyicilerine, Türkçe metal sözlerini ezberletmeyi ve mitolojimiz hakkında fikir edinmelerini sağlamayı çok isteriz” dedi.
Dört gencin bir araya gelerek kurduğu Tulpar, ilk stüdyo albümlerini 2018 Ocak ayında çıkardı. Dinleyicilerin karşısına ilk defa çıkan ‘Ateş Zamanı’ adlı albümde Türk Mitolojisi’nde yer alan Tulpar’ın, Erlik Han ve Kayra Han arasında kaldığı bir kurgu anlatıldı. Gitarda Tayfun Çolak, bas gitarda Ali Emir Aksekili, bateride Halil Berk Bali ve vokalde Berk Ünal’ın yer aldığı Tulpar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
‘MADDI ZORLUKLAR YAŞADIK’
Halil Berk Bali, “En büyük hedefim, tüm ülke şartlarına rağmen benim yanımda olan grup arkadaşlarımla yani ‘Kara Tarkanlarımla’ hak ettiğimiz yerde dünyanın en büyük metal festivallerinde dünyaca ünlü gruplarla sahne alıp ‘Türk Metal’ kavramını hak ettiği yere taşımaktır” dedi.
Berk Bali, maddi sorunlar nedeniyle albüme sadece dört şarkı kaydedebildiklerini belirterek, “Asıl hedefimiz 8 şarkıdan oluşan ‘Ateş Zamanı’ adlı albümü çıkarmaktı. Albümü kaydettikten birkaç ay sonra kendimize bir dağıtıcı firma bulduk ve EP’miz tüm dijital platformlarda satın alınabilir hale geldi” ifadelerini kullandı.
Grubun en küçüğü 1998 doğumlu bas gitarist Ali Emir Aksekili de metal müzikle tanışmasını grubun kurucusu Halil Berk Bali’ye borçlu olduğunu ifade etti. Grubun sesi Berk Ünal, lise yıllarında brutal vokal ile tanıştığını belirterek, şöyle konuştu: “Küçükken insanlar benim çok gelişmiş bir hayal gücüm olduğunu söylerdi. Bunun önemini fark ettiğim anda ise bana yol gösterici oldu. 10 yaşında Yüzüklerin Efendisi ile tanışınca da yazmaya olan ilgim başladı.”
‘MİTOLOJİMİZİ TANITACAĞIZ’
Şarkı sözlerini yazan vokal Berk Ünal ise konuların Türk mitolojisinden seçilmesini şöyle anlattı:
“Tüm dünyaya kendi mitolojilerini anlatan Amon Amarth gibi biz de kendi mitolojimizi tanıtmayı hedefliyoruz. Çünkü gruptaki herkesin Türk mitolojisine ilgisi var. Metal müzik yaparak kendi mitolojimizin düzgün Türkçe ile yansıtıldığında ne kadar güçlü ve etkileyici olduğunu göstermek istedik” dedi.
MANAS DESTANI’NDAKİ UÇAN KANATLI AT
Tulpar’ın Türk mitolojisinde yer alan kanatlı bir at figürü olduğunu ifade eden gitarist Tayfun Çolak, şunları kaydetti:
“Kırgızların Manas Destanı’nda bu uçan kanatlı atlardan söz edilir. Tulpar herkesin görmediği, herkesin sahip olamayacağı bir attır. Savaşçı yiğitlere gönderilir, cesur, asil ve çok hızlıdır. Farklı kültürlerde değişik özellikler yüklense de temel özelliği çok hızlı oluşudur. Bu atlar asla yorulmadan savaşçıyı her türlü tehlikeden koruyacak kadar güçlü, heybetli, tüyleri parlak, kanlı canlı bir at olmalıdır. Genelde siyah ve beyaz olmak üzere iki renkte tasvir edilir. Her at Tulpar olamaz, bazı vasıflar gereklidir. Bu atlar insan dilinden anlar ve insan gibi konuşurlar. Tulpar’ın kanatları simgeseldir, herkes göremez. Büyük tehlike anlarında açılan bu heybetli kanatları başkası görecek olursa Tulpar’ın yok olacağına inanılır.”
İlgili Türk mitolojisini ‘metal’le tanıtacaklar haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.